Trump žiada humánny útok, inak vyhladí tureckú ekonomiku

TA3 TASR
10.10.2019 06:58

Americký prezident Donald Trump uviedol v súvislosti so začatou tureckou ofenzívou voči Kurdom v severovýchodnej Sýrii, že dúfa v "racionálne" správanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Pojem humánny útok nedefinoval

Dodal, že pokiaľ táto vojenská operácia nebude vykonaná "najhumánnejším možným spôsobom", "vyhladí" tureckú ekonomiku. "Ak bude neprimeraná, zaplatí veľkú hospodársku cenu," varoval. Odmietol však definovať pojem humánny prístup. Trump svojím výrokom o vyhladení tureckej ekonomiky reagoval na otázku novinára, či ho neznepokojujú špekulácie, podľa ktorých má Erdogan v úmysle vyhladiť sýrskych Kurdov.

Americký prezident zároveň odmietol kritiku, podľa ktorej bude mať Washington v budúcnosti problémy vytvárať spojenectvá v dôsledku jeho rozhodnutia stiahnuť americké ozbrojené sily zo sýrskej hranice s Tureckom."Spojenectvá sú ľahké," uviedol. Podľa jeho slov Kurdi pomáhali americkým jednotkám v boji proti Islamskému štátu len pre vlastné záujmy a pre "svoje územia". Zároveň tento národ bez vlastného štátu obvinil z toho, že nepomohol Amerike počas druhej svetovej vojny ani s vylodením v Normandii.

Trump podľa agentúry DPA dodal, že USA presunuli obzvlášť nebezpečných bojovníkov IS zo severovýchodnej Sýrie. Posťažoval sa, že európske krajiny odmietli prijať naspäť islamských bojovníkov, ktorí sú doteraz zadržiavaní kurdskými silami. Domnieva sa, že ak sa títo zajatci dostanú na slobodu, "budú utekať do Európy", keďže tam majú mnohí svoje domovy.

Pompeo: USA inváziu neschválili

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že Spojené štáty neschválili Turecku inváziu do Sýrie, no dodal, že Ankara mala "legitímne obavy o bezpečnosť". Trump podľa Pompea rozhodol o stiahnutí amerických vojakov zo severovýchodu Sýrie, aby ich ochránil pred nebezpečenstvom. Minister zároveň v rozhovore pre televíznu stanicu PBS zamietol šíriace sa obavy z oživenia Islamského štátu v Sýrii.

Skupina amerických senátorov z radov republikánov aj demokratov oznámila, že sa dohodla na prijatí rozsiahlych sankcií voči Turecku, ak sa jeho sily nestiahnu zo susednej Sýrie. Republikánsky senátor Lindsey Graham uviedol, že spolu s demokratom Chrisom Van Hollenom predkladajú legislatívu, ktorá by zmrazila všetok majetok na území USA tureckému politickému vedeniu vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jeho viceprezidenta a ministra obrany. Sankcie by sa tiež vzťahovali na organizácie, ktoré uzatvárajú obchody s tureckou armádou alebo s ropnými a plynárenskými spoločnosťami slúžiacimi tureckým ozbrojeným silám.

Grahama a ďalších amerických zákonodarcov nahnevalo náhle rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť vojakov USA zo severnej Sýrie. Tento krok označili za zradu kurdských síl, ktoré roky pomáhali bojovať proti islamským militantom.

Operácia proti kurdským silám

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu a Senát začnú opäť zasadať v utorok na budúci týždeň.          Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily v stredu večer uviedli, že odvrátili tureckú pozemnú ofenzívu na sýrskej severnej hranici. Stalo sa tak krátko po tom, ako Ankara oznámila spustenie pozemnej fázy operácie namierenej proti kurdským silám. "Pozemný útok tureckých síl bol odvrátený bojovníkmi SDF," v regióne Tal Abjád, uviedol na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí. Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli na niekoľkých miestach.

Operácia Prameň mieru sa začala v stredu popoludní bombardovaním a delostreleckou prípravou zameranou na pozície kurdských bojovníkov. Neskôr Turecko spustilo aj pozemnú ofenzívu. Turecké ozbrojené sily oznámili, že v rámci Operácie Prameň mieru zasiahli 181 "teroristických cieľov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok