Zabíjal kolegov. Na počesť vraha policajtov chceli zhromaždenie

TA3 TASR
9.10.2019 12:57

Francúzske úrady zakázali zhromaždenie na podporu páchateľa útoku, ktorý sa udial v objekte prokuratúry v Paríži a vyžiadal si životy štyroch policajtov. Informoval o tom portál LCI.

Zabíjal kolegov. Na počesť vraha policajtov chceli zhromaždenie
SITA/AP

Urážka ich pamiatky

Zhromaždenie sa malo konať vo štvrtok pred domom páchateľa, Mickaëla Harpona v meste Gonesse v departemente Val-d'Oise v oblasti Ile-de-France. Zvolal ho Hadama Traoré, ktorý sa v májových voľbách do Európskeho parlamentu uchádzal o priazeň voličov ako "kandidát (problémových) predmestí".

Zákaz tohto zhromaždenia oznámil francúzsky minister vnútra Christophe Castaner prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter. Uviedol, že zamýšľané "zhromaždenie na podporu vraha je zhanobením a urážkou pamiatky našich policajtov". Dodal, že zákaz na toto zhromaždenie oficiálne vydá prefekt oblasti Val-d'Oise. Zámer zvolať podporné zhromaždenie vyvolal okamžite odmietavú reakciu prakticky celej francúzskej politickej scény.

Na smrť dobodal policajtov

Traoré vo svojom videoposte na sociálnej sieti Facebook vyhlásil, že jeho cieľom bolo "inak komunikovať o Mickaëlovi, ktorý nie je žiadnym teroristom." Dodal, že ak by niekto chcel tvrdiť, že Harpon bol terorista ovplyvnený náboženskými dogmami, "napľujem mu do tváre". Vyhlásil tiež, že "všetky perzekvované komunity by mali spoločne viesť vojnu proti politikom a médiám, a to počínajúc štvrtkom", na ktorý naplánoval akciu v meste Gonesse.

Harpon bol v posledných mesiacoch pred útokom vo veľmi úzkom kontakte s moslimským kazateľom, ktorého pre jeho salafistické zameranie monitorovali aj francúzske tajné služby. Zdroje medzi vyšetrovateľmi však uviedli, že nič nenasvedčuje tomu, že tento kontakt nejako urýchlil, že Harpon prešiel k činu. Pri svojom útoku Harpon na smrť dobodal troch policajtov a administratívnu pracovníčku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok