Západ by mal pomôcť chrániť Kurdov, myslí si Cséfalvayová

TA3 TASR
8.10.2019 18:49

Kurdi na Blízkom východe si zaslúžia ochranu Západu, tvrdí predsedníčka zahraničného výboru národnej rady Katarína Cséfalvayová

Západ by mal pomôcť chrániť Kurdov, myslí si Cséfalvayová
TASR

"So znepokojením sledujem správy z Blízkeho východu a najmä chystajúcu sa intervenciu Turecka na sever Sýrie, ktorá by bola nielen narušením suverenity cudzieho štátu, ale hlavne existenčné riziko pre státisíce Kurdov, obývajúcich severovýchodný región Sýrie," uviedla Cséfalvayová. Dodala, že bez pomoci a ľudských obetí tohto národa bez vlastného štátu by nebolo možné poraziť hrôzu a krutovládu Islamského štátu, ktorá bola obrovským rizikom aj pre Európu.

"Spojené štáty americké, Európska únia aj Ruská federácia by mali vyvinúť všetko úsilie a tlak na Turecko, aby od chystaných zámerov upustilo. Stiahnutie vojakov z oblasti, ktorí by mali Kurdov chrániť, len posilňuje túžby Turecka na rozťahovanie sa v regióne," tvrdí Cséfalvayová. "Mnohým sa nemusí páčiť americká prítomnosť v Sýrii, ale uvoľnený priestor sú pripravení využiť hráči, ktorých cieľom je ďalšia destabilizácia a deštrukcia," dodala. Podľa nej sa treba zo všetkých síl snažiť o mier, stabilitu a čo najväčší pokoj v oblasti, pretože prilievanie oleja do ohňa na Blízkom východe nikdy neviedlo k ničomu dobrému.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že Turecko je pripravené začať vojenskú operáciu proti kurdským silám na severe Sýrie. Kurdské milície Oddiely ľudovej obrany ovládajú na severe Sýrie územie východne od rieky Eufrat. Pre Washington sú rozhodujúcim partnerom v boji proti Islamskému štátu, podľa Ankary sú však "teroristickou" odnožou kurdských separatistov pôsobiacich na území Turecka. Prezident Spojených štátov Donald Trump v utorok vyhlásil, že napriek tomu, že USA sťahujú svoje vojská zo severnej Sýrie, Kurdov neopustili. Trump Kurdov vo svojom príspevku na Twitteri označil za "výnimočných ľudí a skvelých bojovníkov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok