Turecko je pripravené, Kurdi sa budú brániť za každú cenu

TA3 TASR
8.10.2019 06:29

Všetky prípravy na možnú vojenskú operáciu v severovýchodnej Sýrii sú ukončené. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany. Zriadenie bezpečnej zóny je kľúčovým príspevkom k stabilite a mieru v regióne a pre Sýrčanov, aby mohli žiť v bezpečí, uviedlo turecké ministerstvo.

Američania sa stiahli

Turecko a Spojené štáty, ktorí sú spojencami v NATO, sa v auguste dohodli na zriadení nárazníkovej zóny na severe Sýrie, aby pomohli sýrskym utečencom vrátiť sa do vlasti a zaistili, že sýrski kurdskí militanti nebudú pôsobiť v blízkosti hranice s Tureckom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane pohrozil, že uskutoční v Sýrii jednostrannú operáciu proti kurdským Oddielom ľudovej obrany, podporovaným Spojenými štátmi, ak bude vznik nárazníkovej zóny meškať.

Americké jednotky začali v pondelok s odsunom zo svojich pozícií v severnej Sýrii po tom, čo Biely dom vyhlásil, že uvoľní severozápad Sýrie pre plánovanú tureckú ofenzívu, ktorú však americké ministerstvo obrany podľa svojho vyhlásenia neschvaľuje a varuje Turecko pred "destabilizačnými následkami" jeho postupu v Sýrii.

Podľa Izraelu už útočili

Izraelský denník The Jerusalem Post na svojej internetovej stránke informoval, že turecké sily podnikli v pondelok večer útoky voči kurdským jednotkám a Sýrskym demokratickým silám v Sýrii a Iraku neďaleko hraníc s Tureckom. Turecké sily zaútočili na pozície SDF v meste al-Málikíja v oblasti Hasaka na severe Sýrie, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva však poprelo túto správu agentúry SANA. Podľa SOHR vzdušné útoky zasiahli ciele v Iraku. Aj nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citoval reportér Hlasu Ameriky Steve Herman, uviedol v pondelok večer, že USA nezaznamenali zatiaľ žiadne známky tureckej operácie v Sýrii.

Turecké vzdušné sily v pondelok "zneškodnili" troch príslušníkov Strany kurdských pracujúcich na severe Iraku. K útokom došlo v regióne Gara neďaleko hranice s Tureckom, informovala turecká tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. Sýrske demokratické sily v tlačovom vyhlásení oznámil, že nevyprovokovaný turecký útok bude mať negatívny vplyv na boj s Islamským štátom a na stabilitu a mier v regióne. "Sme odhodlaní brániť naše územie za každú cenu," zdôraznili Kurdmi vedené sily, ktoré po boku USA roky bojovali proti extrémistom z IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok