Jankovská bude čeliť disciplinárke, rezort skúma kauzu zmenky

TA3 SITA
7.10.2019 14:44

Po kontrole kauzy zmenky zo strany ministerstva spravodlivosti podajú na bývalú štátnu tajomníčku rezortu Moniku Jankovskú aj sudkyňu Zuzanu Maruniakovú návrh na disciplinárne stíhanie.

Minister spravodlivosti Gábor Gál nechcel disciplinárne konanie príliš konkretizovať, uviedol však, že disciplinárka sa bude týkať toho, že "jeden zo sudcov sa vyjadril klamlivo o určitých udalostiach", a že rezortu sa nepozdávajú ani určité skutočnosti v kauze zmenky. Jankovská mala verejne klamať, Maruniaková zase vydať sporné súdne rozhodnutie v prospech Mariana Kočnera.

Ministerstvo spravodlivosti preveruje spis miliónových televíznych zmeniek, v ktorých na Okresnom súde Bratislava V rozhodla sudkyňa Zuzana Maruniaková v prospech Mariana Kočnera. Ministerstvo kontroluje i výberové konanie Maruniakovej na post sudkyne. Tá pracovala na ministerstve priamo pod Jankovskou a spomína sa aj v údajnej komunikácii cez aplikáciu Threema medzi bývalou štátnou tajomníčkou a Marianom Kočnerom.

Polícia zasiahla proti niektorým sudcom či bývalej štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej ešte v závere augusta tohto roka. Pri zásahu sudcom zaistili mobilné telefóny. Známe je už aj uznesenie vyšetrovateľa, ktoré je dostupné na internete, a naznačuje páchanie trestnej činnosti či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. V trestnom stíhaní sú obsiahnuté viaceré trestné činy, od zneužitia právomoci verejného činiteľa, až po prijímanie úplatkov či ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. Vlastnú komisiu na preverenie celého prípadu zriadila aj Súdna rada SR, pod ktorú tiež spadajú disciplinárne senáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok