Peking je pod vodou, letisko zavreli

TA3, SITA
22.7.2012 15:32

Čínska metropola Peking sa v noci zo soboty na nedeľu ocitla pod vodou, ktorá zaliala ulice a spôsobila kolaps tamojšej dopravy. Príčinou boli výdatné zrážky, ktoré hlavné mesto najľudnatejšej krajiny na svete zasiahli v sobotu poobede.

Peking je pod vodou, letisko zavreli
SITA

Búrky neustávali až do neskorej noci a stali sa tak najhoršími za posledných viac ako 60 rokov. Silné dažde, v ktorých dôsledku padali stĺpy vedenia elektrickej energie, si celkovo vyžiadali desať ľudských životov. Evakuovať museli takmer 50-tisíc ľudí. Úrady museli uzavrieť aj tamojšie medzinárodné letisko, kde zostali uväznené desiatky tisíc ľudí. Zrušených bolo viac ako 500 letov. Za 14 hodín dažďa namerali v niektorých častiach Pekingu takmer pol metra zrážok, najviac od začiatku meraní v roku 1951.

Jediným prostriedkom hromadnej dopravy, ktoré voda neodstavila od prevádzky, bolo metro. Autobusy a autá boli totiž nepoužiteľné pre záplavy vody, ktorá zaliala ulice takmer 20-miliónovej metropoly. V niektorých častiach voda siahala až do výšky jedného metra. Mestu nepomohlo ani varovanie vlády, ktorá v piatok upozorňovala na blížiace sa búrky. Pozitívom rekordných zrážok tak zostala iba výnimočne nízka úroveň znečistenia ovzdušia, s ktorým Peking dlhodobo zvádza márny boj.

Témy: Metro Peking
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok