Prezident sa s lídrami strán zatiaľ nedohodol

TASR, SITA, foto: ČTK
17.10.2011 16:56

Ani po vyše hodinu a pol trvajúcom rokovaní prezidenta SR Ivana Gašparoviča s predsedami všetkých parlamentných strán sa nenašlo ústavno-právne riešenie podoby vlády do predčasných volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012.

Oznámila to hlava štátu, ktorá aj s predsedami strán predstúpila po rokovaní pred médiá s krátkym vyhlásením. Gašparovič zároveň avizoval, že ďalšie stretnutie na túto tému majú naplánované vo štvrtok (20.10.) večer. "Keďže dnes neprišlo k žiadnej konkrétnej dohode, tak zatiaľ odročil svoje rozhodnutie o osude tejto vlády," priblížil jeho hovorca Marek Trubač s tým, že články Ústavy SR jasne vystihujú ako môže prezident rozhodnúť. "V tomto prípade je to článok 115 odsek 1, preto sa hľadalo také riešenie, ktoré by nebolo v rozpore s ústavou, ale zachovalo by priamy chod štátu a fungovanie vlády," konštatoval. Predmetný článok hovorí, že ak Národná rada SR vysloví vláde nedôveru alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident vládu odvolá.

Najvyšší ústavný činiteľ si na dnes zavolal do Prezidentského paláca lídrov strán, aby sa dohodli na podobe vlády do predčasných parlamentných volieb. Po tom, ako súčasný kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nezískal v utorok 11. októbra pri prvom hlasovaní o posilnení eurovalu dôveru Národnej rady (NR) SR, ho má hlava štátu podľa Ústavy SR odvolať. Termín, dokedy tak má urobiť, stanovený nie je.

 

Gašparovič už minulý týždeň avizoval, že chce niekoho poveriť, aby zostavil novú exekutívu. Tá by podľa platnej legislatívy musela pripraviť nové programové vyhlásenie a uchádzať sa o dôveru v parlamente.
Tri strany bývalej koalície SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, ale aj opozičný Smer-SD sa zhodli na nereálnosti tohto kroku, keďže do predčasných volieb zostávajú len niečo vyše štyri mesiace. SaS zase odkázala, že nebude podporovať menšinovú vládu zloženú z jej bývalých koaličných partnerov. S tým, aby bol až do marca dočasným vládnutím poverený súčasný kabinet, nemá najsilnejšia opozičná strana žiadny problém.

SDKÚ-DS, KDH ani Most-Híd si pôvodne nevedeli predstaviť, že by v dočasnej vláde sedeli aj liberáli a ich rezorty si plánovali rozdeliť medzi seba. Dnes sa však v médiách objavili špekulácie o tom, že výmenou za podporu Radičovej vlády v parlamente do konania predčasných volieb by vo svojich funkciách zostali aj ministri SaS. Hlava štátu podľa denníka Pravda rozmýšľala nad takýmto postupom, pretože nemá záujem ísť proti vôli politických strán.

Reakcie lídrov parlamentných strán po rokovaní u prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok