Schválili kandidátku bez Galka či Rajtára, Blahová v SaS skončila

TA3 TASR SITA
5.10.2019 20:28

Nominačný kongres strany Sloboda a Solidarita schválil v Jasnej kandidačnú listinu do budúcoročných parlamentných volieb predloženú predsedom Richardom Sulíkom. Okrem neho predložili návrhy kandidačných listín aj ďalší štyria členovia strany, ktorí však počas rozpravy svoje návrhy stiahli. Spomedzi 119 prítomných delegátov Sulíkovu kandidačnú listinu podporilo 112. Natáliu Blahovú vylúčili zo strany.

Lídrom je Sulík

Sulík je zároveň lídrom kandidátky, dvojkou je europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Na volebnej kandidátke definitívne budú chýbať súčasní poslanci Ľubomír Galko a Jozef Rajtár ako zástupcovia Demokratického jadra SaS.

Priebeh kongresu bol neverejný. Predseda strany Sulík to odôvodnil tým, že na kongrese sa budú preberať interné záležitosti a on nemá vo zvyku ich riešiť na verejnosti. Na nominačný kongres dostalo pozvánku 217 delegátov, z ktorých do Jasnej neprišla asi štvrtina. Nechýbali však členovia Demokratického jadra SaS zoskupeného okolo poslancov Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára, ktorí sa na protest nezúčastnili septembrového kongresu vo Zvolene. Tí v Sulíkovom návrhu kandidačnej listiny chýbali. Ako uviedol ešte pred nominačným kongresom šéf liberálov, v jeho návrhu budú len takí ľudia, za ktorých dá ruku do ohňa a ktorí prispejú k tomu, že poslanecký klub SaS bude po voľbách stabilný.

Okrem predsedu strany predložili svoje návrhy kandidačných listín aj ďalší štyria členovia strany O. Kvasnica, I. Lamoš, V. Sloboda a J. Štít. Všetci však počas rozpravy ku kandidačným listinám svoje návrhy stiahli. „Nie je to príjemné, keď sa kandidačná listina schvaľuje na takomto veľkom fóre. Zastávam názor, že takú závažnú vec mala riešiť republiková rada, pretože lepšie sa vie dohodnúť trinásť členov, ktorí sú zástupcami kompletnej členskej základne," uviedla Natália Blahová.

Podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka šanca na nájdenie kompromisu pri zostavovaní kandidátky bola minimálna. „My sme niekoľkokrát vyzývali na dohodu, je predsa nonsens, že Richard Sulík má na svojom návrhu kandidátky niekoľko voľných miest a dáva tam ľudí, ktorí nie sú ani členmi strany, ba si dovolím povedať, že ich ani nepozná. Na druhej strane pre takých ľudí, ako sú Rajtár, Kiššová či Blahová sa miesto nenašlo. Táto kandidátka je kandidátkou deštrukcie a rozkladu SaS," skonštatoval Galko. Zároveň zdôraznil, že on a Jana Kiššová ako podpredsedovia SaS, Natália Blahová ako ešte stále predsedníčka poslaneckého klubu či poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka, nateraz ostávajú aj naďalej členmi strany. „O svojich ďalších krokoch budeme informovať v najbližších dňoch,“ priblížil Galko. Predseda strany Richard Sulík dnes skupinu okolo Ľubomíra Galka opätovne vyzval, aby stranu opustili.

Podľa šéfa strany sú nezhody ukončené

Kandidátnu listinu považuje predseda strany Sulík za silnú. Všetky vnútorné nezhody v rámci strany pokladá za ukončené a plánuje sa venovať predvolebnej kampani. Sulík to uviedol po ukončení kongresu. „Garantujem stabilitu tejto kandidátnej listiny. Je takmer kompletná, máme tam skvelých ľudí... Chcem sa poďakovať členom SaS, ktorí väčšinovo rozhodli o tom, s akou kandidátkou pôjde strana do volieb. Toto je veľmi dôležitý signál pre našich voličov. Od pondelka sa začína naša kampaň,“ povedalSulík pred médiami.

Predseda SaS reagoval aj na kritické vyjadrenia poslanca Ľubomíra Galka, ktorý pre médiá uviedol, že takáto kandidátka nasmeruje SaS mimo parlamentu. „Nemám najmenšiu obavu, že by sme sa nedostali do parlamentu,“ skonštatoval Sulík. Podľa Sulíka kandidátnu listinu schválili riadnym, právoplatným procesom. „To, že s tým majú niektorí ľudia problém, za to nemôžem... Nemusí sa to všetkým páčiť. Dôležité je, že väčšina strany SaS chce, aby bola podaná presne takáto kandidátna listina,“ uviedol Sulík.

Blahová hovorila o zbabelosti

Natáliu Blahovú vylúčili zo strany. Blahová bola doteraz predsedníčkou poslaneckého klubu SaS. "Prišli sme na tento kongres len s malou nádejou, že sa podarí návrat k zdravému rozumu. Rozpory sú totiž veľké, emócie vybičované," skonštatovala Blahová s tým, že väčšina delegátov rozhodla o tom, že chce pokračovať s predsedom SaS Richardom Sulíkom a bez členov platformy.

Sulík podľa Blahovej vyhnal zo strany aj tých, ktorí ju budovali, a to len preto, že odmietli mlčať o jeho chybách. "Je to typická zbabelosť politika, ktorý si nedokáže udržať v strane prirodzenú autoritu, musí si ju vynucovať intrigami, mimoriadnymi kongresmi, vydieraním a nakoniec likvidáciou svojich oponentov," skonštatovala.

Jana Kiššová v tejto súvislosti zopakovala svoje slová, že do strany patria aj kľúčoví saskári ako sú Jozef Rajtár a Ľubomír Galko. "Ja na takejto kandidátke nemám miesto. Takto postavená kandidátka nie je vo verejnom záujme," podotkla. To, či bude Blahová naďalej v poslaneckom klube a jeho predsedníčkou zatiaľ nepovedali, ešte sa o tom bude rozhodovať. Členovia platformy rovnako nešpecifikovali svoje ďalšie kroky. Sulík ich však už v minulosti vyzval na odchod zo strany.

Dve neobsadené miesta

Výsledok voľby oznámil Richard Sulík delegátom a krátko na to aj novinárom na tlačovej konferencii. Spomedzi 119 voličov Sulíkovu kandidačnú listinu podporilo 112. „Garantujem stabilitu tejto kandidačnej listiny, máme na nej skvelých ľudí. Vnútorné nezhody považujem definitívne za uzavreté, nebudem sa k nim vracať a od pondelka sa ideme venovať volebnej kampani," vyhlásil Sulík.

Schválená kandidačná listina pre budúcoročné parlamentné voľby nie je kompletná, obsahuje 140 mien. V prvej pätnástke sú Richard Sulík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Branislav Gröhling, Alojz Baránik, Jana Cigániková, Peter Cmorej, Karol Galek, Martin Klus, Juraj Droba, Jarmila Halgašová, Anna Zemanová, Peter Osuský a Ondrej Dostál. Podľa Sulíka neobsadené nateraz zostali miesta číslo 3 a 10.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok