Irak protestuje proti korupcii a sociálnemu úpadku. Obetí pribúda

TA3 TASR
5.10.2019 08:09

Niekoľkodňové protesty Iračanov proti korupcii a sociálnemu úpadku si už vyžiadali najmenej 73 obetí. Aj keď iracký premiér označil požiadavku demonštrantov na rázny boj proti korupcii za oprávnenú, nepokoje sa stupňujú a mŕtvych pribúda.

Na odstúpenie vlády irackého premiéra Ádila Abdala Mahdího vyzval v súvislosti s násilnosťami aj vplyvný šiitský duchovný Muktada as-Sadr, ktorý tiež vyhlásil, že v krajine by sa pod dohľadom OSN mali konať predčasné voľby.

Nepokoje vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Spontánne zhromaždenia zvolávajú väčšinou mladí ľudia, ktorí chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda.

Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v metropole Bagdad zákaz vychádzania a Mahdí v piatok účastníkov protestov vyzval, aby sa vrátili domov. Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v Bagdade zákaz vychádzania a premiér v piatok vyzval účastníkov protestov, aby sa vrátili domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok