Nezamestnanosť v USA klesla na nové 50-ročné minimum

TA3 TASR
4.10.2019 18:05

Miera nezamestnanosti v USA klesla v septembri na nové takmer 50-ročné minimum. Počet nových pracovných miest však vzrástol v menšej miere, než sa očakávalo.

Nezamestnanosť v USA klesla na nové 50-ročné minimum
SITA/AP (ilustračné foto)

Americké ministerstvo práce informovalo, že v USA sa v septembri vytvorilo mimo sektora poľnohospodárstva celkovo 136.000 nových pracovných miest. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali so vznikom 145.000 nových pozícií. Na druhej strane, údaje za august boli revidované smerom nahor. Zatiaľ čo pôvodne ministerstvo uvádzalo za august vznik 130.000 pozícií, po revízii ich bolo za daný mesiac 168.000.

Nezamestnanosť klesla oproti augustu o 0,2 percentuálneho bodu na 3,5 %, čo znamená nové takmer 50-ročné minimum. Septembrový údaj predstavuje najnižšiu mieru nezamestnanosti od decembra 1969, v ktorom nezamestnanosť dosiahla rovnakú úroveň. Tvorba nových pracovných miest sa podľa ekonómov v tomto roku spomalila, najmú v dôsledku pokračujúceho obchodného sporu medzi USA a Čínou. Aj napriek tomu však za posledné tri mesiace bolo v USA vytvorených v priemere 157.000 nových pracovných pozícií, čo je dostatok na postupné znižovanie miery nezamestnanosti.

Okrem poklesu celkovej nezamestnanosti na takmer 50-ročné minimum klesla nezamestnanosť aj v rámci niektorých skupín obyvateľstva, pri ktorých sa v minulosti evidovala vyššie nezamestnanosť. Napríklad, miera nezamestnanosti medzi hispánskym obyvateľstvom dosiahla v septembri 3,9 %, čo je najnižšia úroveň od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1973. V prípade Afroameričanov sa nezamestnanosť naďalej drží na historickom minime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok