MMF sa už nechce podieľať na ďalšej pomoci pre Grécko

TASR
22.7.2012 11:33

Medzinárodný menový fond (MMF) sa už nechce podieľať na ďalšej pomoci pre Grécko, tvrdí nemecký týždenník Der Spiegel. Odvoláva sa na vysokopostavených bruselských predstaviteľov Európskej únie.

MMF sa už nechce podieľať na ďalšej pomoci pre Grécko
SITA

V súčasnosti delegácia takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky a MMF, skúma plnenie reformných záväzkov Atén. Grécko dúfa, že v auguste a septembri dostane ďalšiu tranžu v hodnote 12,5 miliardy eur zo záchranného úveru.


Podľa informácií z Atén by sa predstavitelia Trojky mali do krajiny vrátiť 26. júla. Delegácia bola v Aténach naposledy 9. júla, a to tesne pred stretnutím ministrov eurozóny. Zistila, že Gréci opätovne neplnia ciele úsporného balíka, a odporúčala urýchlenie reforiem.


Grécka koaličná vláda, ktorá vznikla v júni, má jasný cieľ, chce opäť otvoriť rokovania o podmienkach záchranného balíka, predovšetkým chce dosiahnuť, aby veritelia posunuli lehotu na plnenie úsporných opatrení. Podľa dohodnutých podmienok by Atény mali v rokoch 2013 a 2014 ušetriť celkovo 11,5 miliardy eur. Vláda chce tento termín posunúť na roky 2015 a 2016.


Vláda argumentuje, že Gréci už nezvládnu ďalšie uťahovanie opaskov. Podľa odhadov grécka ekonomika, ktorá sa nachádza v hlbokej recesii, aj tento rok klesne takmer o 7 %. Predĺženie času na realizáciu úsporných opatrení by podľa trojky znamenalo, že finančná pomoc pre Grécko by sa musela zvýšiť o 10 až 50 miliárd eur. Mnoho krajín eurozóny však už nie je ochotných požičať Aténam ďalšie peniaze. Navyše niektoré krajiny, ako Holandsko a Fínsko, podmieňujú svoju pomoc účasťou MMF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok