Zmena valorizácie dôchodkov prinesie Sociálnej poisťovni milióny eur

TASR
22.7.2012 10:44

Plánovaná zmena spôsobu valorizácie dôchodkov prinesie Sociálnej poisťovni (SP) úľavu, ušetrí na výplatách týchto dávok pre viac ako 1,3 milióna poberateľov. Od roku 2014 sa má totiž postupne začať upravovať miera váhy medziročného rastu inflácie a priemernej mzdy.

Zmena valorizácie dôchodkov prinesie Sociálnej poisťovni milióny eur

V súčasnosti sa dôchodky valorizujú takzvaným švajčiarskym modelom, teda na rast dôchodku majú rovnaký vplyv oba ukazovatele. Postupne sa však bude viac brať do úvahy zmena miery inflácie, ktorá bude mať každým rokom vyššiu váhu o 10 percentuálnych bodov. Tento proces by mal byť zavŕšený v roku 2017, kedy by sa mali dávky valorizovať už len o dôchodcovskú infláciu.


Takáto zmena výpočtu tak má podľa vlastných prepočtov poisťovne zmierniť nápor na jej rozpočet, z ktorého ide ročne viac ako päť miliárd eur na dôchodkové dávky. V roku 2014 má dôjsť k pozitívnemu vplyvu 8,7 milióna eur, kedy bude pomer inflácie k mzde 60 % ku 40 %. V nasledujúcom roku, pri váhe inflácie 70 % a priemernej mzde 30 %, má byť pozitívny vplyv 25,8 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok