Právo politikov na odpoveď je späť, Čaputová dala zákonu zelenú

TA3 SITA
4.10.2019 15:30

Dôchodcovia ani ľudia v hmotnej núdzi nebudú musieť od januára platiť koncesionárske poplatky. Novelu zákona, ktorá túto zmenu zavádza, podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Odobrila tiež novelu zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve.

Právo politikov na odpoveď je späť, Čaputová dala zákonu zelenú
SITA/Alexandra Čunderlíková

Oslobodení od platenia

Novelou tlačového zákona sa opätovne zavádza právo na odpoveď aj pre politikov, ktoré fungovalo aj v roku 2008 počas prvej vlády Roberta Fica. Právo na odpoveď sa vzťahuje iba na nepravdivé a pravdu skresľujúce tvrdenia.

Základná sadzba úhrady za RTVS je pre domácnosť 4,64 eura mesačne. Polovicu, teda 2,32 eura mesačne, platili dôchodcovia (starobní, invalidní, vdovskí a sirotskí) a poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Schválením novely sú od tejto povinnosti od januára oslobodení.

Úhrady už v súčasnosti neplatia ani ťažko zdravotne postihnutí ľudia a tí, čo žijú s ťažko zdravotne postihnutým v jednej domácnosti. Úhrady sa dnes netýkajú napríklad ani škôl, školských zariadení, nemocníc, liečební či hospicov. Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov bude mať na rozpočet vplyv osem miliónov eur.

Zákon zavádza aj pokuty

Novelou tlačového zákona sa opätovne zavádza právo na odpoveď pre politikov, ako aj pokuty. Podľa predkladateľa je predmetom práva na odpoveď len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky. Podľa návrhu „ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má osoba, ktorá o ich uverejnenie vydavateľa periodickej tlače alebo tlačovú agentúru požiadala právo na primeranú peňažnú náhradu od 1 660 eur do 4 980 eur. Nárok na primeranú peňažnú náhradu možno uplatniť na súde“.

Novela nadobúda účinnosť 1. novembra. Ustanovenie, ktoré by politikom umožnilo žiadať odpoveď aj na pravdivé vyjadrenia, poslanci z predlohy vypustili po pozmeňujúcom návrhu opozičného poslanca Ondreja Dostála.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok