Od masakru v Nórsku uplynul jeden rok

TA3
22.7.2012 08:41

11. september 2001 v New Yorku , 11. marec 2004 v Madride, 7. júl 2005 v Londýne. To je zoznam krvavých útokov, ktoré okrem smrti stoviek ľudí znamenali aj dôkaz, že žijeme nevyspytateľnom svete. Na tento zoznam presne pred rokom pribudol ďalší pomyselný zápis - 22. júl 2011, Oslo. Atentátnik Anders Breivik zabil za jediný deň 77 ľudí.

"Vrah zlyhal, ľud zvíťazil". Aj týmito slovami sa dnes nórsky premiér prihovoril účastníkom pietnej spomienky na obete krvavej masakry spred roka.

Proces s Andersom Breivikom sa skončil presne pred mesiacom. Na vyvrcholenie trpkej ročnej ságy však stále len čakáme.  Pozostalí po obetiach masakry, medzinárodné spoločenstvo a samozrejme aj samotný masový vrah Breivik si záverečný verdikt vypočujú do konca augusta. Rozsudku doteraz predchádzala séria protichodných vyhlásení psychiatrov.

V katerále v Osle sa koná bohoslužba za obete miuloročného vraždenia. Na bohoslužbu prišli okrem najvyšších štátnych predstaviteľov a členov nórskej kráľovskej rodiny aj pozostalí a tí, ktorí vyčíňanie masového vraha prežili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok