Teplé počasie vystriedajú chladné dni, vyskytnúť sa môže i mráz

TA3 TASR
3.10.2019 19:52

Slovensko čakajú chladné dni. Teplota vzduchu sa niekoľko dní udrží pod úrovňou dlhodobého normálu, v dolinách a kotlinách sa vyskytne aj silnejší mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav.

Teplé počasie vystriedajú chladné dni, vyskytnúť sa môže i mráz
SITA/Tomáš Somr (ilustračné foto)

Veľmi teplé obdobie, v ktorom teplota vzduchu v uplynulých dňoch na juhu dosahovala až hodnoty letného dňa (aspoň 25 stupňov Celzia), ukončil prechod studeného frontu, za ktorým začal od severozápadu prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch.

"Po prechode studeného frontu sa bude v noci na piatok 4. októbra cez našu oblasť presúvať tlaková výš. Výraznejšie sa tak ochladí, nočné minimá teploty vzduchu sa lokálne priblížia k nule, pričom v dolinách a kotlinách bude ojedinele aj slabo mrznúť," avizujú meteorológovia.

Studený vzduch, ktorý je momentálne v severnej Európe, na Slovensko začne prenikať od severu v sobotu 5. októbra večer a vydrží u nás ešte aj začiatkom budúceho týždňa. "Podľa aktuálnych predpovedných materiálov teda bude najchladnejšie od nedele 6. októbra do utorka 8. októbra s maximálnou teplotou od piatich do siedmich stupňov Celzia na severe do 11 až 14 stupňov Celzia na juhu," informuje SHMÚ. Postupne klesne aj nočná teplota a mráz sa môže vyskytnúť aj v nížinách, pričom v dolinách a kotlinách bude aj silnejší mráz. Lokálne aj pod mínus päť stupňov Celzia. V sobotu očakávajú meteorológovia na Slovensku aj veľa oblačnosti a zrážok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok