Plynovodom do Izraela a Jordánska otriasol výbuch

TASR
22.7.2012 08:22

Výbuch otriasol dnes egyptským plynovodom vedúcim do Izraela a Jordánska. Ide už o 15. útok na plynovod od vlaňajšieho začiatku povstania, ktoré zosadilo egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Plynovodom do Izraela a Jordánska otriasol výbuch
SITA

K výbuchu došlo v skorých ranných hodinách východne od pobrežného mesta al-Aríš na Sinajskom polostrove - na mieste, kde sa plynovod rozdeľuje na samostatné potrubia do Izraela a Jordánska, uviedli bezpečnostní predstavitelia a svedkovia.


K plynovodu dorazili ozbrojenci vo vozidle, vyhĺbili pod ním dieru a umiestnili do nej nálože, ktoré odpálili z diaľky. Po silnej explózii bolo podľa obyvateľov neskôr vidieť plamene horiaceho plynu vo vzdialenosti až 30 kilometrov.


Egypt v apríli zrušil dohodu o zásobovaní Izraela zemným plynom, ako argument uviedol obchodný spor. Zmluvu na 20 rokov, podpísaná za vlády Mubaraka, kritizovali mnohí Egypťania, obviňujúci Izrael, že za plyn neplatí dostatočnú cenu. K zodpovednosti za útoky na plynovod, ktorý prechádza cez čoraz nestabilnejší Sinajský polostrov, sa dosiaľ nikto neprihlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok