Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čaká nás nový formát H.266 pre kódovanie videí aj v rozlíšení 8K

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi mnohí používatelia kamier, a aj tých v mobilných telefónoch, vedia, že video sa do súborov ukladá najčastejšie v známom formáte H.264. Už nejaký ten piatok sa popri tom používa aj vylepšený formát H.265. Vďaka nemu sa rovnaká kvalita dokáže zaznamenať v ešte menšom objeme dát. No obrazové rozlíšenie nekončí pri dnešnom 4K a už teraz sa uvádzajú 8K zariadenia.

Je teda zrejmé, že opäť narastie objem dát, a preto sa už pripravuje aj nový video formát H.266. Čo všetko dokáže, sme zisťovali priamo od výskumníkov, ktorí spolupracujú na jeho vývoji.

Na výstave IFA 2019, v nemeckom Berlíne, prezentovali viacerí výrobcovia nové televízory s rozlíšením až 8K. Hoci jemnosť ich obrazu dokáže človeka pohltiť, vysielanie v 8K je zatiaľ, najmä pre televízne spoločnosti, náročné a neefektívne, či už z pohľadu prenosu signálu alebo nákladov. V blízkej budúcnosti by to však mohol vyriešiť pripravovaný štandard formátu pre kódovanie videí, označovaný ako VVC - H.266.

„Pretože sa zvyšuje výpočtový výkon, sme schopní navrhnúť techniky, ktoré ušetria ešte viac bitov pri rovnakej úrovni kvality alebo sme schopní získať vyššiu kvalitu pri rovnakom dátovom toku. Cieľom je opäť dosiahnuť až 50 percentné zníženie dátového toku pri rovnakej kvalite, čo je rovnaký skok aký sa podaril aj pri kodeku H.265 v porovnaní s H.264,“ vysvetľuje pán Mark Palkow, Fraunhofer HHI.

Versatile Video Coding využíva pokročilé techniky predikcie pohybu, transformácie, filtrácie slučiek a ďalších. Vďaka nim je H.266-tka schopná počas kódovania redukovať skreslenie a artefakty okolo komprimovaných blokov tak, aby zostalo video čo najčistejšie a najplynulejšie. Základom kódovania videa s vysokou účinnosťou je pritom takzvaná CTU jednotka. Táto technika bola prvýkrát použitá s formátom H.265, kedy sa pri kódovaní rozdeľuje obraz na štvorcové bloky pixelov s rôznymi veľkosťami.

„Tieto štvorce pomohli presnejšie získať detaily v snímke. Ako sa dá vidieť, na oblohe nie sú takmer žiadne informácie, takže sa použili veľké bloky. Ak však už máme hustejšie informácie, použijú sa menšie bloky. S kodekom VVC / H.266 však môžu byť tieto bloky obdĺžnikové. Znamená to, že sa oveľa lepšie zachytia detaily, keďže bloky presnejšie zodpovedajú tvaru obsahu v snímke.“

Aj vďaka odborníkom z Fraunhoferovho inštitútu by sa kodek H.266 mohol stať novým medzinárodným štandardom už v blízkej budúcnosti.

„Na formáte Versatile video coding sa stále pracuje a musí byť aj poriadne otestovaný. Očakávame však, že nový štandard pre kódovanie videí by mohol byť uvedený v októbri 2020,“ dopĺňa pán Mark Palkow, Fraunhofer HHI.

Nový štandard kódovania videí by mohol prispieť k urýchleniu nástupu 8K zariadení. Vďaka tomu si budú môcť diváci vychutnať množstvo obsahu, s ešte vyšším rozlíšením ako doteraz, nielen na televízoroch, ale časom napríklad aj na smartfónoch či tabletoch.