Sobáše aj adopcie. Ako sa za tridsať rokov zlepšila situácia gejov?

TA3 ČTK
6.10.2019 10:08

Keď pred tridsiatimi rokmi začal v Dánsku platiť zákon o registrovanom partnerstve homosexuálov, bola to celosvetová novinka. Od roku 1989 sa toho však veľa zmenilo. Dnes sa môžu ľudia rovnakého pohlavia sobášiť v 28 krajinách sveta a ďalšie štáty ponúkajú registrované partnerstvá. Tie uzákonili aj naši českí a rakúski susedia.

Sobáše aj adopcie. Ako sa za tridsať rokov zlepšila situácia gejov?
SITA/AP

Pridala sa aj cirkev

Registrované partnerstvo sa podľa dánskeho zákona, ktorý prijal parlament v júni 1989, právami a povinnosťami takmer nelíšilo od manželstva. Všetky práva a povinnosti medzi partnermi a majetkové práva boli takmer také isté, ako u heterosexuálnych manželov. Taktiež rozvod registrovaného partnerstva sa riadil rovnakými pravidlami ako v manželstve.

Aby mohli byť partneri registrovaní, musel byť aspoň jeden z nich dánskym občanom a mať v Dánsku trvalý pobyt minimálne dva roky. Alebo byť občanom Fínska, Islandu či Nórska, pretože tieto štáty mali pre tento účel rovnaký status ako Dáni.

Registrované partnerstvo v Dánsku malo podobu civilného obradu, ale tamojšie cirkvi umožnili svojim duchovným žehnať aj párom rovnakého pohlavia. V roku 2006 získali lesbické páry v Dánsku možnosť asistovanej reprodukcie. A o štyri roky neskôr dánsky parlament schválil zákon, podľa ktorého si homosexuálne páry, ktoré žijú v registrovanom partnerstve, môžu osvojiť deti. V lete 2012 Dáni zákon o registrovanom partnerstve zrušili a nahradili možnosťou uzavrieť sobáš.

Ako je to v Česku

Dánsko je, podobne ako ďalšie krajiny Škandinávie, jednou z najliberálnejších krajín sveta. Väčšina jeho obyvateľov podporuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia aj adopcie detí homosexuálnymi pármi.

V susednom Česku dovolili homosexuálnym párom uzatvárať registrované partnerstvá pred viac ako desiatimi rokmi - od prvého júla 2006. Hlasovalo sa dvakrát, pretože prvýkrát predlohu vetoval vtedajší prezident Václav Klaus. Snemovňa ho následne prehlasovala najtesnejšou väčšinou - 101 hlasmi.

V júni 2016 rozhodol český Ústavný súd, že registrovaní partneri majú nárok na adopciu. V súčasnosti parlament prejednáva novelu, ktorá by homosexuálnym párom umožnila aj manželstvo. Za sobáše demonštrovali v lete v Prahe stovky ľudí. V Česku už uzavrelo registrované partnerstvo viac ako tritisíc párov.

Najnovší je Ekvádor

Sobášov sa ako prví dočkali homosexuáli v Holandsku, a to v roku 2001. V súčasnosti sa páry rovnakého pohlavia môžu sobášiť v 28 krajinách, z toho sa až 17 nachádza v Európe. Ako posledný štát pribudol tento rok v júni Ekvádor a predtým v máji Taiwan ako úplne prvá krajina na ázijskom kontinente. Väčšina týchto štátov umožňuje párom aj adopcie detí.

lgbti-pochod-homosexuali-pride-bratislava-1140px-sitadiana-cernakova_ac1100ae-e3d1-4417.jpg

V Mexiku nie sú sobáše homosexuálov povolené na celonárodnej úrovni, ale úrady ich umožňujú v polovici štátov federácie. Okrem toho môžu Mexičania od mája uzatvárať manželstvá na všetkých konzulátoch tejto latinskoamerickej krajiny vo svete.

Ďalších 15 krajín sveta ponúka homosexuálom možnosť uzavrieť určitú formu registrovaného partnerstva. Z postsovietskych krajín to urobilo ako prvé Estónsko v roku 2016. Ako posledné zatiaľ pribudlo v roku 2017 Slovinsko. Je otázne, akým smerom vykročí Slovensko, ktoré sa zatiaľ v otázke registrovaných partnerstiev vôbec neposunulo. Táto téma sa však pravidelne rozvíja najmä pred voľbami ako pomyselný hodnotový rozcestník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok