Johnson: Ak nepristúpite na kompromis, odídeme bez dohody

TA3 TASR
2.10.2019 15:20

Spojené kráľovstvo vystúpi z Európskej únie 31. októbra, nech sa deje čokoľvek. Na zjazde Konzervatívnej strany v meste Manchester to vyhlásil britský premiér Boris Johnson. Únia bude musieť v súvislosti s brexitovou dohodou podľa neho pristúpiť na kompromis. Ak nie, Spojené kráľovstvo opustí európske spoločenstvo bez dohody.

"Brexit musíme a môžeme uskutočniť, a my ho uskutočníme," vyhlásil Johnson v prejave počas posledného dňa zjazdu Konzervatívnej strany v Manchestri. Johnson vo svojom prejave zdôraznil, že odošle Bruselu "konštruktívne a prijateľné návrhy" na ukončenie patovej situácie okolo odchodu Británie z EÚ. "Nijaké kontroly na hraniciach Severného Írska alebo v ich blízkosti nebudú," sľúbil britský premiér a dodal, že Británia bude rešpektovať "mierový proces a Veľkopiatkovú dohodu".

"Áno, zo strany Spojeného kráľovstva je to kompromis, dúfam že to naši priatelia pochopia, a aj oni pristúpia na kompromis," povedal Johnson na margo návrhov na úpravu režimu na hraniciach Írskej republiky a Severného Írska. Johnson tiež zdôraznil, že jedinou alternatívou pozmenenej dohody o brexite je odchod Británie z EÚ bez dohody. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker bude telefonicky hovoriť s britským premiérom Borisom Johnsonom o jeho návrhoch na úpravu dohody o brexite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok