Saková prezradila, ako to bude s drogovými testami pre vodičov

TA3 TASR
2.10.2019 14:45

Presnosť testerov na prítomnosť drog v tele, ktoré plánuje nakúpiť rezort vnútra nie je úplne stopercentná, čo sa týka používania v praxi, ale na prvotnú identifikáciu postačia. Uviedla to po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková.

Saková prezradila, ako to bude s drogovými testami pre vodičov
TASR/Martin Baumann (ilustračná foto)

„Ak nameraná hodnota bude pozitívna, tak pôjde ďalej dotyčný zadržaný aj na odber krvi," povedala ministerka. Ministerstvo vnútra plánuje pre potreby polície nakúpiť mobilné zariadenia na detekciu požitia omamných a psychotropných látok a jednorazové skríningové testy. Odhadované náklady na zabezpečenie zariadení predstavujú 4 559 550 eur bez DPH. Za túto cenu by mal rezort obdržať 450 kusov mobilných zariadení a 135-tisíc jednorazových testov.

Jednorazové testy by sa mali využívať prostredníctvom výteru z ústnej dutiny a mali byť schopné zaznamenať v ľudských slinách šesť rôznych látok, konkrétne amfetamín, kokaín, metamfetamín, opiáty, benzodiazeprín alebo marihuanu. Mobilné zariadenia by podľa požiadaviek ministerstva mali fungovať ako „kompaktný elektronický merací prístroj pre jednoduché a rýchle odčítanie výsledkov skríningového testu s prehľadným zobrazením nameraných výsledkov na displeji a s jednoduchým prenosom dát na tlačiareň a na PC". Vzorky by mali byť schopné zariadenia vyhodnotiť do piatich až ôsmich minút. Pamäť zariadenia by pritom mala byť schopná archivovať aspoň 500 meraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok