Troxler sa našiel. Rezort ožiarenie obyvateľov nepredpokladá

TA3 TASR
2.10.2019 13:44

Zariadenie troxler, ktoré bolo odcudzené z motorového vozidla v Bratislave v Podunajských Biskupiciach, sa našlo v neskorých nočných hodinách bez poškodenia.

Troxler sa našiel. Rezort ožiarenie obyvateľov nepredpokladá
SITA/MDV

Ide o zariadenie na meranie hustoty materiálov, ktoré v sebe obsahuje rádioaktívny materiál (rádionuklid cézium Cs-137). Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Ako priblížila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká, na miesto boli privolaní aj pracovníci radiačnej ochrany, aby zariadenie skontrolovali a dohliadli na bezpečnú manipuláciu s ním.

Na mieste nálezu bola preverená radiačná situácia a nariadené opatrenia tak, aby všetky úkony boli vykonané v súlade s princípmi radiačnej ochrany a aby ožiarenie zasahujúcich osôb bolo udržané na čo najnižšej úrovni. Obhliadkou bolo podľa MDV zistené, že zariadenie troxler a ani samotný zdroj ionizujúceho žiarenia nebol poškodený. Po zaistení potrebných dôkazov bolo zariadenie odovzdané majiteľovi.

"Predpokladá sa, že k ožiareniu osôb nad povolený limit ožiarenia obyvateľstva nedošlo, ale vzhľadom na to, že boli porušené opatrenia na zaistenie bezpečnosti rádioaktívneho žiariča pri preprave, bude mimoriadna udalosť hodnotená aj v zmysle Medzinárodnej stupnice jadrových a radiačných udalostí INES," skonštatovala hovorkyňa.

troxler-do-clanku_ac1100ae-8cb0-e72a.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok