Facebook chcel platiť vlastnými librami. Po kritike má problém

TA3 TASR
2.10.2019 10:14

Ostrá kritika plánovanej digitálnej meny Facebooku s názvom libra spôsobila, že niektorí veľkí partneri zvažujú, či sa majú zapojiť do projektu, uviedli americké médiá.

Facebook chcel platiť vlastnými librami. Po kritike má problém
SITA/AP

Prevádzkovateľov platobných kariet Visa a Mastercard rovnako ako ďalších finančných partnerov vystrašil odpor politikov v USA a Európe, uviedol denník Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou. Podľa WSJ Facebook pri niektorých firmách zapojených do projektu nepochodil so žiadosťou o verejnú podporu libry.

Aj prevádzkovatelia platobných služieb PayPal a Stripe začínajú podľa agentúry Bloomberg váhať, uviedla agentúra Bloomberg. Dôvodom majú byť potenciálne regulačné problémy. Facebook sa snaží rozptýliť obavy politikov a regulačných úradov, že libra by mohla zasahovať do kompetencií centrálnych bánk. Ako uviedol manažér Facebooku David Marcus, ktorý má na starosti vývoj libry, nešlo by o emisiu nových peňazí, čo zostane v kompetencii suverénnych štátov.

Libra by mala byť podľa doterajších plánov zaistená košom stabilných mien a štátnych dlhopisov. Ak by si niekto kúpil libru prostredníctvom nejakej tradičnej meny, tieto peniaze by priamo išli do tohto fondu. Libra by fungovala ako systém pre rýchle medzinárodné transakcie. Politici a regulačné úrady sa obávajú, že vzhľadom na enormne vysoký počet užívateľov Facebooku by libra narušila existujúce peňažné trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok