Rokovanie vlády o výške minimálnej mzdy i športových zápasoch

TA3 TASR
2.10.2019 07:24

Vláda by mala rozhodnúť o výške minimálnej mzdy na budúci rok. Sociálni partneri sa totiž ani tentoraz nedohodli. Minister práce Ján Richter predloží vlastný návrh, ktorý ráta so zvýšením minimálnej mzdy zo súčasných 520 na 580 eur.

Na výške zárobku sa nedohodli

Minimálna mzda by mala od budúceho roka vzrásť na 580 eur zo súčasnej úrovne 520 eur. V hodinovom vyjadrení pôjde o sumu 3,333 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktoré na rokovanie kabinetu v stredu predložil rezort práce.

Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov sa na výške minimálneho zárobku ani tento rok nedohodli. Pri určovaní sumy minimálnej mzdy bolo podľa vyjadrení ministerstva rozhodujúce, aby bola zabezpečená zamestnancovi a jeho rodine dôstojná životnú úroveň. Oproti tomuto roku by tak podľa návrhu nariadenia vlády mala minimálna mzda vzrásť o 11,54 percenta, čo predstavuje zvýšenie o 60 eur mesačne.

Odborári naďalej trvali na razantnejšom raste minimálnej mzdy na 607,80 eura. Zamestnávatelia boli naďalej zásadne proti navrhovanej výške ministerstvom a presadzovali zvýšenie na 552,20 eura, výhrady malo aj Združenie miest a obcí Slovenska.

Rokovanie aj o verejnom obstarávaní

Pri prevencii a ochrane voči rizikovým javom v hľadisku športových zápasov by sa malo Slovensko riadiť pravidlami v Dohovore Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane, bezpečnosti a poskytovaniu služieb na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach. Vláda bude rozhodovať o súhlase pristúpenia k tomuto dohovoru.

Tovary, služby či stavebné práce by sa mohli obstarávať s nižším negatívnym vplyvom na životné prostredie. Ráta s tým Koncepcia rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v SR, ktorú na rokovanie vlády predložilo ministerstvo životného prostredia a Úrad pre verejné obstarávanie. Obidve inštitúcie pripomínajú, že zelené verejné obstarávanie je pre štát strategickým nástrojom.

Vedúci Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR predložil na stredajšie rokovanie vlády desiatku návrhov nariadení vlády. Týkajú sa napríklad vybavenia námorných lodí, sprístupňovania meradiel na trhu, pyrotechnických výrobkov, rekreačných plavidiel a vodných skútrov či elektromagnetickej kompatibility. Vládny kabinet sa bude zaoberať aj návrhom akčného plánu rozvoja metrológie SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok