Čaputová nasadla na vlak a zamierila na summit prezidentov

TA3 TASR
2.10.2019 06:22

Na zámku v českých Lánoch sa zídu prezidenti Vyšehradskej skupiny. Hovoriť budú najmä o spolupráci skupiny v Európskej únii a o ambíciách V4 v európskom bloku potom, ako ho opustí Veľká Británia. Stretnutia sa zúčastní aj naša prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá naňho cestuje, ako sa u nej stáva zvykom, vlakom.

V letnom sídle českých prezidentov

Slovenská prezidentka odcestovala na dvojdňový summit prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky, ktorý sa začína v Českej republike. Cestovať na stretnutie sa rozhodla vlakom z bratislavskej Hlavnej stanice. Z Prahy sa presunie na zámok Lány, letné sídlo českých prezidentov.

Čaputovú s hlavami Maďarska Jánosom Áderom a Poľska Andrzejom Dudom privíta český hostiteľ – prezident Miloš Zeman na zámku Lány v dopoludňajších hodinách. Nasledovať budú spoločné rokovanie a slávnostný obed, po ktorom budú prezidenti v rozhovoroch pokračovať. V prvý deň summitu sa podľa Pražského hradu zamerajú na únijné témy, hlavne na rolu V4 v Európskej únii. Diskutovať budú aj o ďalších aktuálnych témach, napríklad viacročnom finančnom rámci EÚ či dôsledkoch obchodných vojen USA pre EÚ i globálnu ekonomiku.

Na druhý deň sa k rokovaniam pridajú aj prezidenti Slovinska a Srbska, Borut Pahor a Aleksandar Vučič. Spoločne so svojimi partnermi budú hovoriť o vzťahu EÚ k regiónu západného Balkánu, aktuálnom stave prístupových rozhovorov so Srbskom i o odkaze roku 1989.

Symbolický summit 30 rokov po

Summit, ktorý sa koná 30 rokov po páde komunistických režimov v strednej Európe, bude tiež symbolickou pripomienkou udalostí roku 1989. Vyvrcholením rokovania prezidentov Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Slovinska a Srbska bude spoločná tlačová konferencia. Podujatie sa koná v rámci českého predsedníctva V4. Česká republika prevzala predsednícku štafetu vo V4 od Slovenska v júli 2019.

Čaputová sa na summite hláv štátov V4 zúčastní v rámci svojho mandátu prvýkrát. Na poslednom stretnutí prezidentov vyšehradského zoskupenia v októbri 2018 na Štrbskom plese zastupoval Slovensko vtedajší prezident Andrej Kiska. Lídri sa vtedy zhodli, že migrantom treba pomáhať v krajinách ich pôvodu, a upozornili na potrebu ochrany vonkajších hraníc EÚ a boja s prevádzačmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok