Masívne protesty rozohnali streľbou, hlásia ranených i mŕtveho

TA3 TASR
1.10.2019 20:21

Jedného mŕtveho a viac ako 200 zranených si vyžiadali tvrdé zásahy irackých bezpečnostných zložiek proti davu protivládnych demonštrantov v Bagdade. Najväčšiu protestnú akciu od nástupu novej vlády polícia nakoniec rozohnala za pomoci ostrej streľby.

Masívne protesty rozohnali streľbou, hlásia ranených i mŕtveho
SITA/AP

Väčšinu zranení mali podľa polície a zdravotníckej služby za následok inhalácia slovotvorného plynu a zásahy gumovými projektilmi. Incidentu predchádzal protest približne tisícového davu, ktorý sa zhromaždil na námestí v bagdadskej štvrti Tahrír. Akcia protestu prebiehala v bezprostrednej blízkosti prísne stráženej tzv. Zelenej zóny, kde sa nachádzajú zahraničné ambasády a budovy irackej vlády.

"Tí zlodeji nás okradli," kričal dav demonštrantov zabalených do irackých zástav na adresu vlády v Bagdade, ktorá je podľa štatistík neziskovej mimovládnej organizácie Transparency International považovaná za 12. najskorumpovanejšiu na svete. Niektorí demonštranti sa na protestnej akcii podľa AFP zúčastnili hlavne na protest proti vysokej úrovni nezamestnanosti najmä medzi mladými ľuďmi, ako aj v reakcii na zlú úroveň verejných služieb, pre ktorú sú charakteristické časté výpadky elektrického prúdu a dodávok vody.

Poriadkovej polícii sa spočiatku podarilo demonštrantov z námestia vytlačiť, tí sa však rýchlo preskupili a pokúsili prebojovať k mostu vedúcemu do Zelenej zóny. Bezpečnostné zložky následne dav rozohnali za pomoci ostrej streľby. Podľa AFP išlo o zatiaľ najmasovejšiu demonštráciu proti vláde premiéra Ádila Abdala Mahdího od jej nástupu k moci v októbri 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok