V Bratislave ukradli zariadenie s rádioaktívnym materiálom

TA3 TASR
1.10.2019 15:12

V Podunajských Biskupiciach na okraji Bratislavy ukradli "troxler", špecializované zariadenie na meranie hustoty materiálov, ktoré obsahuje aj rádioaktívne cézium. Vecou sa zaoberá aj odbor radiačnej ochrany ministerstva dopravy.

Policajti z odboru kriminálnej polície krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave vyšetrujú krádež predmetu s rádioaktívnym materiálom. Ten bol odcudzený z auta v bratislavských Podunajských Biskupiciach, informovala hovorkyňa KR PZ v Bratislave Veronika Slamková.

"Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže v súbehu s trestným činom nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov," uviedla Slamková a dodala, že v súčasnosti nemôže polícia poskytnúť bližšie informácie.


V noci na utorok bol v Bratislave v Podunajských Biskupiciach z motorového vozidla odcudzený takzvaný troxler. Ide o zariadenie na meranie hustoty materiálov, ktoré v sebe obsahuje rádioaktívny materiál (rádionuklid cézia Cs-137). Upozornilo na to ministerstvo dopravy.
Zariadenie troxler je umiestnené v pevnom prepravnom boxe žltej farby, ktorý je označený znakmi rádioaktivity. "V prípade nálezu prepravného boxu alebo zariadenia s ním nemanipulujte, neotvárajte ho ani sa nezdržujte v jeho blízkosti. Nález, prosím, oznámte na linke 158 a pohotovostnej službe radiačnej ochrany MDV SR na telefónne číslo 0918 657 879," zdôraznila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Čo je troxler:
Ide o zariadenie na meranie hustoty materiálov, ktoré v sebe obsahuje rádioaktívny materiál (rádionuklid cézium Cs-137).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok