Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový krvný test je schopný odhaliť viac ako 20 druhov rakoviny

Nový krvný test je schopný odhaliť viac ako 20 druhov rakoviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývoj technológií umožní odhalenie kľúčových biomarkerov skorších štádií rakoviny a krvné testy sú jednou z oblastí, kde sa dosahuje určitý pokrok. Najnovší úspech zaznamenali vedci z onkologického inštitútu Dana-Farber, ktorí opisujú nový typ krvného testu, ktorý dokáže odhaliť viac ako 20 druhov rakoviny a dokonca ich vysleduje až k zdroju.

Po celom svete sa vyvíja množstvo krvných testov, ktoré sú navrhnuté na detekciu rôznych druhov biomarkerov ako skorých ukazovateľov rakoviny. S rôznym stupňom úspechu tak niektoré krvné testy hľadajú zvýšené hladiny určitých proteínov, iné poškodenú DNA v bielych krvinkách a iné nepravidelné profily RNA doštičiek s rôznym stupňom úspechu.

Nový test krvný test vyvinuli vedci zo súkromnej spoločnosti Grail Inc. a bol skúmaný vedcami v onkologickom inštitúte Dana-Farber z Hardvardovej univerzity. Táto technológia sa sústredí na detekciu metylových skupín, čo sú malé jednotky chemikálií, ktoré sa môžu viazať na DNA a ovplyvňovať zapnuté alebo vypnuté gény. Keď sa tieto vzorce génovej expresie líšia od normy, môžu naznačovať rakovinu.

Uverejnená štúdia popisuje niektoré pôsobivé a rozsiahle výsledky. Vedci použili sekvenčnú technológiu, ktorá zisťuje tieto nepravidelnosti v takmer 3 600 vzorkách krvi, ktorú odobrali od zdravých jedincov a pacientov trpiacich viac ako 20 druhmi rakoviny. Technológia indikovala prítomnosť rakoviny s presnosťou 99,4 percent, čo znamená, že iba 0,6 percenta bola nesprávna diagnóza zdravých jedincov.

Podľa výskumníkov bola technológia schopná odhaliť rakoviny s vysokou úmrtnosťou s presnosťou 76 percent a medzi nimi odhaliť rakovinu prvého stupňa s presnosťou 32 percent, rakovinu druhého stupňa s presnosťou 76 percent a rakovinu tretieho stupňa s presnosťou 85 percent. Štvrté štádium rakoviny bolo detegované s presnosťou 93 percent, zatiaľ čo z 89 percent času bol test schopný správne identifikovať aj orgán alebo tkanivo, z ktorého rakovina pochádza. Medzi druhy rakoviny, ktoré bol test schopný odhaliť, patrí rakovina prsníka, žlčníka, hlavy, krku, lymfoid, rakovina pľúc, pankreasu a leukémia.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).