Ďalší dvaja sýrski generáli dezertovali do Turecka; Asad presúva chemické zbrane

TA3
21.7.2012 17:21

Dvaja sýrski brigádni generáli ušli v noci nadnes do Turecka. Boli súčasťou skupiny približne desiatich ľudí, medzi ktorými sa nachádzali plukovníci a ďalší predstavitelia armády. Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval turecký predstaviteľ.

Ďalší dvaja sýrski generáli dezertovali do Turecka; Asad presúva chemické zbrane
SITA

Najnovší dezertéri zvyšujú počet sýrskych generálov, ktorí našli útočisko v Turecku, na 24. Šestnásťmesačné povstanie v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada vyvolalo utečeneckú krízu v Turecku a jej ďalších susedných krajinách. V Turecku už žije vyše 43.000 registrovaných sýrskych utečencov.

Vysokopostavený sýrsky armádny predstaviteľ, generál Mustafá Šajch, ktorý dezertoval do Turecka, uviedol dnes v interview, že sily prezidenta Asada premiestňujú chemické zbrane cez celé územie krajiny na prípadné použitie pri vojenskej odvete za zabitie štyroch vplyvných bezpečnostných predstaviteľov.
"Režim začal presúvať zásoby chemických zbraní a rozmiestňovať ich, aby sa pripravil na ich použitie," povedal generál Šajch v interview pre agentúru Reuters, v ktorom citoval informácie od povstalcov, získané v posledných dňoch.

"Sťahujú ich zo skladov na nové miesta," vyhlásil Šajch v južnej časti Turecka, blízko sýrskej hranice. "Chcú vypáliť krajinu. Režim nemôže padnúť bez toho, aby sa prelialo more krvi," dodal generál, ktorý dezertoval v januári. Upozornil tiež, že v nasledujúcich dňoch dôjde k zvýšeného ostreľovaniu sunnitských štvrtí v mestách Damask a Aleppo.

Konflikt v Sýrii sa zásadne zmenil v stredu 18. júla, keď bomba zabila štyroch členov Asadovho úzkeho kruhu spolupracovníkov a dôstojníkov, vrátane jeho vplyvného švagra, ministra obrany a šéfa tajnej služby.
Šajchove tvrdenia sa nedajú nezávisle overiť a Sýria popiera rozmiestňovanie chemických zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok