Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologický nepremokavý textilný povlak je vyrobený z vosku a škrobu

Ekologický nepremokavý textilný povlak je vyrobený z vosku a škrobu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sú vytvárané rôzne ochranné povlaky, ktoré umožnia, aby látka oblečenia bola nepremokavá a zároveň zostala priedušná. Väčšina z týchto roztokov však obsahuje toxické chemikálie. No teraz sa vedcom podarilo dosiahnuť dobré výsledky s ekologickým povlakom, ktorý je vyrobený z vosku a škrobu.

Pre vytvorenie nového náteru začali výskumníci z fínskej univerzity Aalto s takzvaným karnaubským voskom, ktorý získali z palmových listov. Je relatívne neškodný a používa sa vo výrobkoch, ako sú napríklad lieky, potraviny alebo automobilový vosk. Tento vosk potom tím roztopil a rozložil vo vode, čím sa vytvoril roztok so záporne nabitými časticami vosku.

Keďže celulóza, ktorá vytvára prírodné textilné vlákna, je tiež záporne nabitá, museli vedci pridať pozitívne nabitý aktivujúci roztok, ktorý umožnil voskovým časticiam priľnúť na vlákna textílie. Predchádzajúci výskum ukázal, že túto úlohu by mohla vykonať bielkovina, ktorá je známa ako polylyzín. No tá je bohužiaľ dosť drahá. Namiesto toho vedci zistili, že oveľa lacnejší je komerčne dostupný škrob.

Vedci z univerzity Aalto vyvinuli ekologický povlak z vosku a škrobu, ktorý umožní, aby látka oblečenia bola nepremokavá a zároveň priedušná.

Výsledný roztok z vosku a škrobu bol aplikovaný na organické tkaniny, ako je viskóza, tencel, bavlna a konope, pomocou viacerých procesov, vrátane ponárania, rozprašovania a kefovania. Vo všetkých prípadoch ošetrenie týmto roztokom urobilo materiály odpudivé voči vode, pričom si však zachovali svoju priedušnosť a prirodzený pocit na dotyk. Keď boli rovnaké typy tkanín ošetrené tradičnými nepremokavými povlakmi, ich priedušnosť bola znížená.

Nový ekologický povlak z vosku a škrobu však v súčasnej podobe príliš veľa nevydrží pri umývaní saponátom. Preto vedci z univerzity Aalto navrhujú, že by sa jeho použitie obmedzilo na občas prané veci, ako sú bundy, na ktoré by človek potom po každom praní nastriekal nový povlak.