Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magnetický nôž z uhlíkových vlákien s ľahkou výmenou čepelí

Magnetický nôž z uhlíkových vlákien s ľahkou výmenou čepelí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadskí vývojári vytvorili kompaktný zatvárací nôž Helion Flip, ktorý je navrhnutý na každodenné nosenie. Nôž používa vymeniteľné čepele, na ktorých výmenu nie sú potrebné žiadne nástroje. Namiesto toho sa nôž spolieha na magnety, ktoré čepeľ zaistia namieste a otvoria či zatvoria západku.

Telo nového noža Helion Flip je vyrobené zo zmesi uhlíkových vlákien a exotického Kirinite materiálu. Keď sa čepeľ nepoužíva, používateľ ju jednoducho sklopí a zasunie dovnútra rukoväte. Ak chce nôž použiť, stačí prudším pohybom jednou rukou čepeľ uvoľniť a pôsobením tlaku vyskočí a pretočí sa z rukoväte do pripravenej polohy.

Zatvárací magnetický nôž Helion Flip.

Ide o trocha odlišný spôsob, v porovnaní s bežným zatváracím nožom s vyhadzovacím systémom. Tam, kde väčšina podobných nástrojov používa guľôčkové ložiská na vytvorenie otáčavého pohybu a zaistenie čepele, nôž Helion Flip je vybavený magnetmi, ktoré zaistia čepeľ aj keď je v otvorenej alebo zatvorenej polohe.

Magnetický systém má tiež iné využitie. Nôž používa vymeniteľné čepele Stanley 1992 Heavy Duty, či niektoré čepele Fatmax. Keď sa opotrebujú, dajú sa vymeniť ľahkým vysunutím starej čepele a zasunutím novej čepele. Magnety by mali byť dostatočne silné, aby udržali čepeľ počas používania na mieste. Výrobca pritom sľubuje 9 kilogramov magnetickej sily.

Zatvárací magnetický nôž Helion Flip.

Samotný nôž Helion Flip váži celkovo 83 gramov, po otvorení meria na dĺžku 173 milimetrov a disponuje sponou pre upevnenie za opasok alebo vrecko nohavíc, spolu s otvorom pre šnúrku na zavesenie. Nôž je k dispozícii v rôznych farebných prevedeniach, vrátane oranžovej, modrej, ružovej a zelenej farby.

Zatvárací magnetický nôž Helion Flip je súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať od 105 CAD (približne 73 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánov výrobcu, prvé kusy by mali byť dodávané podporovateľom kampane niekedy vo februári 2020.

Nôž používa vymeniteľné čepele Stanley 1992 Heavy Duty, či niektoré čepele Fatmax.

Zatvárací magnetický nôž Helion Flip.