Víchor nezabíjal len na Slovensku. Pozor na výlet do Tatier

TA3 SITA
1.10.2019 09:07

Takmer tri stovky hasičov a vyše 200 výjazdov si vyžiadal silný vietor, ktorý sa prehnal Slovenskom. Živel bičoval celú strednú Európu a okrem Nitry, kde zahynul 14-ročný chlapec, zabíjal aj v Nemecku a Poľsku. U nás sa situácia dostáva do normálu - v Bratislave už otvorili cintoríny aj krematórium. Pozor si však treba dať v Tatrách, kde upozorňujú na popadané stromy na cestách a chodníkoch.

Víchor nezabíjal len na Slovensku. Pozor na výlet do Tatier
TASR

V noci sa situácia upokojila

Hasiči zaznamenali najviac výjazdov v Nitrianskom kraji. "Silný nárazový vietor, ktorý včera zasiahol územie Slovenska, si za posledných 24 hodín vyžiadal celkom 234 výjazdov hasičov. Počas noci sa situácia upokojila a od 21.00 h stúpol počet výjazdov len minimálne," priblížila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Prevažne podľa jej slov zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a zaparkovaných vozidiel a pomáhali pri strhnutých strechách z bytových a rodinných domov.

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči v Nitrianskom kraji 57-krát, najmä v okresoch Nitra, Nové Zámky a Komárno. V Trnavskom kraji mali hasiči 47 výjazdov, v Banskobystrickom 45, v Bratislavskom kraji 44, v Trenčianskom kraji 12 a v Košickom a Prešovskom kraji po 7 výjazdov.

Prevažne podľa jej slov zasahovali pri odstraňovaní spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a zaparkovaných vozidiel a pomáhali pri strhnutých strechách z bytových a rodinných domov.

Nepriechodné úseky v Tatrách

V Tatranskom národnom parku silný vietor vyvrátil a polámal stromy v Javorovej doline a Zadných Meďodoloch. Ako informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP Martina Petránová, nie je vylúčené, že ťažšie priechodné či nepriechodné budú aj iné úseky. Štátne lesy preto upozorňujú turistov, aby pri plánovaní svojich túr mysleli na to, že po silnom vetre, ktorý sa prehnal Slovenskom, môžu byť turistické chodníky zatarasené spadnutými stromami.

„Návštevníkov žiadame, aby boli pri pohybe v teréne opatrní a v snahe obísť popadané stromy alebo ich časti zvážili svoje možnosti a zbytočne neriskovali. Počas najbližších dní si postupne prejdeme jednotlivé turistické chodníky a vývraty odstránime,“ uviedla Petránová. O prípadných uzáverách turistických trás budú Štátne lesy TANAP priebežne informovať na svojej internetovej stránke a facebookovom profile.

Na cintorínoch odstraňujú následky

Bratislavské cintoríny i urnový háj v bratislavskom krematóriu sú po nárazovom vetre opäť otvorené. Na viacerých cintorínoch však ešte odstraňujú následky kalamity, informoval Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie Marianum, ktoré má v správe bratislavské mestské cintoríny.     

Následky silného vetra odstraňujú na Ondrejskom cintoríne, Martinskom cintoríne a cintoríne Kozia brána. "Ďalšie nebezpečné stromy na Martinskom cintoríne identifikujeme pre ich riešenie dodávateľským spôsobom," podotkol Vavruš. Ukončenie prác predpokladá Marianum v utorok zhruba na poludnie.

Vietor zabíjal aj v Poľsku a Nemecku

Vietor v strednej Európe pripravil o život troch ľudí, narušil dopravu a spôsobil výpadky elektriny. Spadnutý strom zabil na Slovensku v Nitre 14-ročného chlapca, na východe Nemecka prišiel podľa tamojšej polície o život 41-ročný vodič, keď na jeho auto spadol strom pri meste Wittenberg. Poľskí hasiči uviedli, že jedna osoba prišla o život a dve ďalšie utrpeli zranenia, keď ich auto rovnako zavalil strom. Päť osôb utrpelo zranenia aj na iných miestach v Poľsku. Hasiči odstraňujú popadané stromy naprieč Poľskom a tisíce ľudí ostávajú bez elektrickej energie. Podobne v Českej republike zostalo bez elektriny približne 30-tisíc domácností, popadané stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu.

Podobné problémy hlásili aj z Nemecka. Pri meste Wolfsburg medzi Hannoverom a Berlínom narazil vysokorýchlostný vlak do stromu v koľajisku, pričom rušňovodič utrpel ľahké zranenia. Pri Lipsku postŕhali stromy vedenie a bez elektriny zanechali okolo 5 000 ľudí. V Berlín zatvorili preventívne obe zoologické záhrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok