Po požiari v tábore chce Grécko vrátiť tisíce migrantov do Turecka

TA3 TASR
30.9.2019 20:38

Grécko chce po nedeľňajšom požiari, ktorý v preplnenom tábore na ostrove Lesbos spôsobil nepokoje, začať posielať späť do Turecka tisíce migrantov.

Vrátiť chcú 10-tisíc migrantov

Rozhodnutie prijaté na pondelkovom mimoriadnom stretnutí gréckeho kabinetu prichádza v čase, keď viacerí tamojší i zahraniční predstavitelia vyzvali na prijatie naliehavých opatrení na zmiernenie tlaku v preľudnených táboroch na gréckych ostrovoch vo východnom Egejskom mori.

Z vyhlásenia vyplýva, že Atény chcú do konca roka 2020 vrátiť do Turecka dovedna 10.000 migrantov. Podľa vlády by sa tak zvýšila miera navrátenia z "1805 vrátených v priebehu 4,5 roka za predchádzajúcej (ľavicovej) vlády strany Syriza". Nová grécka konzervatívna vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa už oznámila, že plánuje zrýchliť azylové konanie v krajine, zaviesť intenzívnejšie stráženie námornej hranice s Tureckom a uzavrieť záchytné strediská pre neúspešných žiadateľov o azyl.

Počas nedeľňajšieho požiaru v tábore Moria na Lesbose, ktorý je najväčším európskym záchytným strediskom pre migrantov, podľa najnovších informácií tamojších úradov prišla o život jedna žena. Podľa médií sa vedľa ženy našla spálená prikrývka s pravdepodobne spálenými telesnými pozostatkami jej dieťaťa. Policajné zdroje predtým informovali o úmrtí matky i dieťaťa.

Nepokoje v tábore

Požiar, ktorý spôsobil značné škody, ukončil až zásah hasiaceho lietadla. V tábore došlo následne k nepokojom a polícia proti rozvášnenému davu nasadila slzotvorný plyn. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že ďalších 17 zranených migrantov vrátane dvoch detí previezli do nemocnice do mesta Mytilini na Lesbose.

greece-migrants-47520-40d8477e796342b3bec4a91514c27069_ac1100ae-4b70-e41f.jpg

V súčasnosti je v tábore na ostrove Lesbos umiestnených okolo 13.000 ľudí, hoci má kapacitu iba pre 3000 osôb. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) varoval, že situácia v tábore Moria je "kritická" a vyžaduje si "naliehavé" konanie. Hovorca UNHCR v Grécku Boris Češirkov požiadal o urýchlenie presunu utečencov a zlepšenie podmienok v tábore Moria.

Starosta ostrova Lesbos takisto žiadal "okamžité odľahčenie ostrova a ochranu hraníc". Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová v pondelok uviedla: "Zvýšený prílev migrantov do Grécka za posledné týždne spôsobil obrovský tlak na už nedostatočný systém a (v táboroch) vytvára neudržateľné podmienky, ako sme už mali príležitosť poukázať v minulosti."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok