Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Termoelektrický generátor čerpá energiu z chladnej nočnej oblohy

Termoelektrický generátor čerpá energiu z chladnej nočnej oblohy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Akokoľvek sú fotovoltické panely účinné, ich hlavnou nevýhodou je, že produkujú energiu iba počas dňa. Výskumníci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) však vyvinuli prototyp zariadenia, ktoré v podstate funguje opačným spôsobom. Dokáže totiž získať energiu zo studenej nočnej oblohy, aby mohlo pasívne napájať LED svetlo.

Nové zariadenie pracuje na termoelektrickom princípe, pri ktorom sa vytvára elektrický prúd prostredníctvom teplotného rozdielu medzi dvoma povrchmi. No navyše využíva aj ďalší jav nazývaný ako radiálne chladenie. Tento proces je často viditeľný na povrchoch, ktoré smerujú k oblohe a v noci môžu byť chladnejšie ako okolitý vzduch, pretože vyžarujú teplo priamo do vesmíru, pretože atmosféra neblokuje infračervenú energiu. Dávnejšie experimenty s radiálnym chladením sa ukázali byť sľubné napríklad ako spôsob chladenia budov bez potreby využívania energie.

Vedci z UCLA skombinovali oba princípy a zostavili prototyp termoelektrického generátora. Ten je vyrobený z hliníkového disku natretého čiernou farbou, ktorý je umiestnený v polystyrénovom obale, ktorý je pokrytý hliníkovou fóliou Mylar (ľahká a tuhá fólia z polyesteru, ktorej jedna strana je potiahnutá tenkou kovovou vrstvou). To udrží vzduch vo vnútri pomerne teplý, zatiaľ čo disk funguje ako studená plocha čeliaca oblohe.

Vedci z UCLA zostrojili prototyp termoelektrického generátora, ktorý čerpá energiu z chladnej nočnej oblohy.

Termoelektrický modul potom na výrobu elektriny využíva teplotný rozdiel medzi týmto diskom a okolitým vzduchom. Keď sa generátor pripojil k meniču pre zvýšenie napätia a malému LED svetlu, dokázal vytvoriť dostatočné množstvo energie na to, aby svetlo zostalo zapnuté. Tím testoval prototyp na streche počas noci a 6 hodín meral výkon generátora. Vedci zistili, že bol schopný vyrobiť 25 mW / m2.

Síce to nie je veľa energie, ale ide o zaujímavý dôkaz, že táto technológia funguje. Vedci tvrdia, že by mohli celkom ľahko zvýšiť produkciu generátora na 0,5 W / m2. V ideálnom prípade by sa tento druh termoelektrického generátora mohol používať v spojení so solárnymi panelmi, takže tieto dva systémy by pracovali nepretržite na zbere obnoviteľnej energie.

Termogenerátor vytvoril dostatok energie na to, aby mohlo svietiť malé LED svetlo.