Vojna s Iránom? Ropa bude nepredstaviteľne drahá, varoval princ

TA3 TASR
30.9.2019 06:54

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán varuje pred rastom cien ropy. V rozhovore pre televíziu CBS vyhlásil, že ak sa svet nezjednotí aby odstrašil Irán, hrozí ďalšie stupňovanie krízy a ceny ropy by mohli narásť do nepredstaviteľných výšok.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán si myslí, že vojna s Iránom by zničila globálnu ekonomiku a preto uprednostňuje nevojenské riešenie napätých vzťahov svojej krajiny s týmto regionálnym súperom. "Ak svet neurobí dôrazné a rozhodné opatrenia na odradenie Iránu, uvidíme ďalšiu eskaláciu, ktorá ohrozí globálne záujmy," uviedol bin Salmán v rozhovore pre reláciu americkej televízie CBS 60 minút. "Dodávky ropy budú prerušené a jej ceny vyskočia na nepredstaviteľne vysoké hodnoty, aké sme v našom živote nevideli," dodal.

Pripomenul, že v regióne do ktorého patria obe krajiny, sa nachádza asi 30 percent energetických zdrojov, prechádza tadiaľ asi 20 percent globálnych obchodných trás a tvoria sa tam štyri percentá globálneho HDP. "Predstavte si, že všetky tieto tri veci sa zastavia," uviedol. Podľa neho to bude znamenať "úplný kolaps svetovej ekonomiky, nielen Saudskej Arábie alebo krajín Blízkeho východu."

Útoky na saudskoarabské ropné zariadenia Bikajk a Churajs zo 14. septembra, ku ktorým sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia podporovaní Iránom, ale Rijád a USA z nich obviňujú priamo Irán, označil za nezmyselný. Všetci chcú novú dohodu s Iránom, Teherán ale nechce rokovať. Keby Irán prestal podporovať húsíov, politické východisko by sa dalo dosiahnuť oveľa ľahšie, povedal bin Salmán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok