V Rakúsku víťazí Kurzova strana, zablahoželal mu aj Pellegrini

TA3 TASR
29.9.2019 18:04

V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku zvíťazila Rakúska ľudová strana bývalého kancelára Sebastiana Kurza so ziskom 38,4 percenta hlasov. Vyplýva to z predbežných výsledkov (bez hlasov odovzdaných poštou a na základe voličských preukazov), ktoré oznámil rakúsky minister vnútra Wolfgang Peschorn, informovala televízia OE24.

Definitívne výsledky zverejnia 16. októbra

Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ), získala 21,5 percenta hlasov. Za ňou nasleduje Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá dostala 17,3 percenta hlasov. Štvrtí skončili Zelení (12,4 percenta) a do parlamentu sa dostala aj strana NEOS (7,4 percenta).

Zverejnené výsledky ešte nezahŕňajú približne pätinu hlasov voličov. Vydaných bolo totiž rekordných 1,07 milióna voličských preukazov. Sčítavanie hlasov zaslaných poštou bude prebiehať v pondelok, vo štvrtok sa budú zrátavať aj zvyšné hlasy, ktoré voliči odovzdali mimo miesta svojho trvalého bydliska. Definitívne oficiálne výsledky budú zverejnené 16. októbra po zasadnutí rakúskej volebnej komisie.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini zablahoželal Kurzovi k víťazstvu v predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku. "Teším sa na ďalšiu výbornú spoluprácu medzi našimi krajinami v bilaterálnej oblasti aj na európskej úrovni," tlmočila premiérov pozdrav jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

P. Pellegrini: "Teším sa na ďalšiu výbornú spoluprácu medzi našimi krajinami v bilaterálnej oblasti aj na európskej úrovni."

Voľby kvôli Stracheho škandálu

Predčasné parlamentné voľby sa konajú po tom, ako škandál okolo takzvaného videa z Ibizy viedol v máji k rozpadu vládnucej koalície Kurzovej ÖVP a pravicovo-populistickej FPÖ. Kompromitujúci videozáznam, nakrútený tajne na španielskom ostrove Ibiza, totiž zachytil dnes už expredsedu FPÖ a bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu. Strache údajnej príbuznej jedného ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu.

Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo Kurz odvolal ministra vnútra, Stracheho spolustraníka Herberta Kickla. Koaličnú vládu následne opustili aj zvyšní ministri z FPÖ a parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru. Moci v krajine sa nakoniec ujala začiatkom júna úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka bývalá sudkyňa Ústavného súdu Brigitte Bierleinová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok