Slovensko podľa Kisku premrhalo úspešné obdobie. Viní vládu

TA3 TASR SITA
28.9.2019 15:49

Slovensko premrhalo zlou vládou historicky úspešné obdobie a nie je pripravené čeliť prichádzajúcej kríze. Na ustanovujúcom sneme mimoparlamentnej strany Za ľudí v Košiciach to povedal jej zakladateľ a bývalý prezident Andrej Kiska. Andrej Kiska je predsedom strany Za ľudí. Zvolili si ho na dnešnom ustanovujúcom sneme v Košiciach.

Verí v dvojciferný výsledok

Ako povedal, verí, že v budúcoročných parlamentných voľbách dosiahne strana dvojciferný výsledok. Vo svojom úvodnom príhovore sa dotkol problémov, ktoré podľa jeho slov trápia Slovensko. Povedal tiež, čo by urobili, keby mohla strana prevziať zodpovednosť za riadenie štátu.

"Vláda by mala okamžite pripraviť legislatívu pre prácu zamestnancov v skrátenom a obmedzenom čase, pre podniky, ktorým v dôsledku krízy hrozí hromadné prepúšťanie. Vždy je lepšie aj pre zamestnanca, aj pre zamestnávateľa vytvárať podmienky, ak ide o pokles výroby len na dobu určitú, aby človek ostal zamestnaný," povedal Kiska s tým, že v Košiciach už malo stáť moderné rekvalifikačné centrum na preškoľovanie zamestnancov podľa požiadaviek trhu práce, financované štátom so spoluúčasťou firiem. Centrá by podľa neho mali byť vo všetkých regiónoch, kde hrozí hromadné prepúšťanie v dôsledku prichádzajúcej krízy a kde práca na skrátený úväzok neprichádza do úvahy.

"Aké máme vzdelanie, tak bude vyzerať naša krajina o desať - 20 rokov. Za posledných viac ako desať rokov sa podpora štátu venovala hromadnému zamestnávaniu v priemyselnej výrobe. Zabudlo sa, že ak nevytvoríme finančné stimuly pre podniky s vysokou pridanou hodnotou, pre domáce startupy a talenty, výskumné a vedecké podniky, tak naši ľudia nikdy nezarobia toľko ako v Nemecku či v Belgicku," zdôraznil Kiska a povedal, že na Slovensku máme zlú štruktúru priemyslu.

Dotkol sa i stavu jednotlivých regiónov. "Nie je možné, aby v Rimavskej Sobote mali inú kvalitu štátu ako o 200 kilometrov ďalej na západ. Budeme presadzovať zmenu volebného systému. Hľadať také riešenia, aby každý región mal svojho zástupcu v národnej rade," dodal Kiska.

Na predsedovi sa zhodli všetci

Strana bývalého prezidenta na ustanovujúcom sneme volila aj svojho predsedu, podpredsedov a členov predsedníctva. Predsedom sa podľa očakávania stal jej zakladateľ Kiska, ktorý na sneme získal hlasy všetkých delegátov.

Delegáti zvolili aj piatich podpredsedov strany, ktorými budú Veronika Remišová, Jana Žitňanská, Vladimír Ledecký, Juraj Šeliga a Michal Luciak.

Beblavý opäť ponúkal spoluprácu

Na snem zavítal aj predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý, ktorý kiskovcom v mene PS-Spolu opätovne ponúkol spoločnú koalíciu. Opätovnú ponuku na spoluprácu zdôvodnil tým, že dôležitejšie ako súčet opozičných percent bude v nasledujúcich voľbách to, aby mandát zostaviť vládu dostal subjekt, ktorý reprezentuje skutočnú zmenu k lepšiemu.

"Pridajte sa do koalície. Sme pripravení v najkratšom možnom čase sa stretnúť, rokovať, predložiť strane Za ľudí naše predstavy a vypočuť si tie vaše," vyzval Beblavý na sneme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok