Afganistan si volí prezidenta, z volebnej miestnosti hlásia výbuch

TA3 SITA
28.9.2019 07:37

Najmenej pätnásť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu bomby v mešite v juhoafganskom meste Kandahár, ktorá v sobotu slúžila aj ako volebná miestnosť. Ako informovali predstavitelia nemocnice, kam zranených previezli, sú medzi nimi policajti, členovia volebnej komisie aj voliči.

Najmenej traja ľudia sú v kritickom stave. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, je však pravdepodobné, že za ním stálo afganské militantné hnutie Taliban, ktoré už vopred vyzývalo občanov, aby nešli voliť, a vyhrážalo sa útokmi na voľby. Ústredná volebná komisia už v piatok oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zostane 410 z celkového počtu 5 373 volebných miestností zatvorených. Taliban, ktorý ovláda takmer polovicu územia krajiny, podniká krvavé útoky na pravidelnej báze, a v čase volieb sa ich počet vždy ešte zintenzívni.

Favoritom sobotňajších prezidentských volieb je súčasný prezident Ašraf Ghaní. Ohroziť by ho teoreticky mohol len druhý najsilnejší kandidát, súčasný predseda kabinetu Abdulláh Abdulláh. Zvyšných štrnásť kandidátov je bez šance. Ghaní s Abdulláhom boli najúspešnejšími kandidátmi aj v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2014, ktoré sa skončili veľmi chaoticky, keďže obaja títo politici trvali na tom, že voľby vyhrali.

Situáciu vyriešilo až ustanovenie takzvanej vlády národnej jednoty, v rámci ktorej vznikla nová funkcia predsedu kabinetu a tú obsadil Abdulláh. S tým, že sa afganské prezidentské voľby naozaj uskutočnia, ešte pred niekoľkými týždňami nikto nerátal - všetci sa totiž spoliehali na rozhovory medzi Talibanom a administratívou amerického prezidenta Donalda Trumpa a na to, že z nich vzíde dohoda o budúcom usporiadaní Afganistanu, ktorej súčasťou bude aj to, že voľby sa odsunú na neskôr. Spojené štáty sa však prekvapivo z rozhovorov stiahli a voľby sa tak musia konať v pôvodnom termíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok