Prídeme o sídlo ELA? Spochybňujú náš nárok, hlási Nicholsonová

TA3 TASR SITA
27.9.2019 20:09

Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová upozornila, že jeden z výborov Európskeho parlamentu spochybňuje nárok Slovenska na sídlo Európskej agentúry práce v Bratislave.

Prídeme o sídlo ELA? Spochybňujú náš nárok, hlási Nicholsonová
SITA/AP (ilu)

Výhra a prestíž pre krajinu

"Veľkí európski hráči plánujú spochybniť nárok Slovenska na významnú európsku agentúru. Európsky Výbor pre právne veci (JURI) schválil v stredu (25.9.) za zatvorenými dverami CONFIDENTIAL - TAJNÉ stanovisko, ktorým chcú spochybniť, či má Rada EÚ právo vyberať sídla európskych agentúr, celý proces je navyše absurdný a netransparentný," uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Európska agentúra práce by pritom mala svoju činnosť v Bratislave spustiť už v priebehu tohto roku. "Rozpočet má mať zhruba 51 miliónov eur a zamestnávať až 144 zamestnancov. Pre Slovensko to bola výhra a veľká prestíž a má to byť naša jediná agentúra, na rozdiel od krajín, ktoré ich hostia hneď niekoľko," napísala Ďuriš Nicholsonová. Činnosť ELA patrí pritom do portfólia Výboru pre zamestnanosť a sociálnu inklúziu, ktorému šéfuje.

Sídliť má v centre Bratislavy

"Ako šéfka výboru, ale aj ako europoslankyňa z dotknutej krajiny si neviem vysvetliť, ako je možné, že ma o tejto iniciatíve neinformovali. Poslali mi len neprístupný email cez vnútorný systém, do ktorého však ako europoslankyňa ani ako šéfka výboru nemám prístup," uviedla slovenská europoslankyňa. Informácia o utajenom stanovisku unikla a Ďuriš Nicholsonová sa k nej dostala len náhodou. "Okamžite som poslala ostrú žiadosť o stretnutie predsedníčke Výboru pre právne veci (JURI) a zisťujem, čo všetko sa ešte deje za zatvorenými dverami," konštatovala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa vlastných slov chce šéfke JURI povedať, že tento tajnostkárky prístup je nehodný inštitúcie, akou je Európsky parlament, ktorá by mala byť príkladom v transparentnosti. Europoslankyňa ubezpečila, že urobí všetko pre to, aby snahy o zmenu rozhodnutia o sídle ELA zvrátila.

Rada ministrov pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti 13. júna 2019 odhlasoval, že Európsky orgán práce bude sídliť v Bratislave. Hlavné mesto Slovenska tak zvíťazilo nad cyperskou Nikóziou, bulharskou Sofiou a lotyšskou Rigou, ktoré sa taktiež uchádzali o sídlo ELA. Sídliť má v budove na Landererovej 12 v centre Bratislavy. Pre zamestnancov agentúry vláda pripravuje asistenčnú službu, ktorá im pomôže s vybavovaním rôznych úradných záležitostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok