Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný svet: Budúcnosť projektov Smart City je aj v 5G sieti

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
27. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Začalo to s 2G, neskôr 3G a dnes teda 4G. No na dvere už klope 5G – čiže piata generácia mobilných sietí. Poviete si a na čo, keď všetko funguje. Pravda to je, aj rýchlosti mobilného internetu sú dnes pomerne dostatočné, no nápor na vysielacie stanice mobilného signálu rastie. A predsa len, vývoj sa zastaviť nedá a ani technologická revolúcia. A istá revolúcia práve pri 5G bude. O čom je teda táto sieť a kam posunie senzory či internet vecí? Presne to som zisťoval.

Hoci si revolučná 5G sieť vyžiada inú architektúru sietí ako je dnes pri 4G, prinesie mnoho výhod. Či už po stránke rýchlosti, kapacity, ale aj dostupnosti a teda pri odozve siete. Za jej nástupom sú však predovšetkým i zariadenia internetu vecí.

„Nové aplikácie vyžadujú oveľa väčšiu rýchlosť prenosu dát. Čiže ak sa bavíme napríklad o kamerovom prenose, ktoré má byť vo vysokom rozlíšení, tak potrebujeme vyššiu rýchlosť. Po stránke latencie, čiže odozvy, k tomu koncovému bodu, ak sa rozprávame napríklad o autonómnych vozidlách, ktoré potrebujú okamžitú reakciu, aby vedeli zareagovať na nejakú situáciu takzvane online, tak potrebujeme, aby táto latencia bola veľmi nízka a niekoľko násobne nižšia ako je na dnešnom LTE,“ vysvetľuje pán Milan Zmeko, IoT špecialista, OMS Lightning.

Práve LTE má dnes v praxi oneskorenie zhruba 30 až 60 milisekúnd.

„5G by malo byť na úrovni 1 milisekundy. Čo ak si porovnáme napríklad so žmurknutím oka človeka, tak je to 100 až 400 násobne rýchlejšie.“

V rámci 5G siete pribudnú nové zariadenia aj do infraštruktúr miest a obcí, ale aj do podnikov či nákupných centier. Podobných zariadení bude naozaj veľa, a tak si musí 5G priniesť i oveľa väčšiu kapacitu, ktorá nároky množstva zariadení pokryje.

„5G sieť má priniesť kapacitu až niekde na úroveň 10 gigabitov, čo je niekoľko násobne vyššia kapacita ako dnes. Čiže vlastne to je aj jeden z dôvodov, prečo prichádza sieť ďalšej generácie. Aby vedela uspokojiť jednak bežných používateľov, nás s bežnými smartfónmi, tabletmi a inými zariadeniami, aj vlastne zariadenia, ktoré dnes vznikajú alebo ešte neexistujú.“

5G prináša úplne nové nároky na sieť na každej úrovni komunikačnej infraštruktúry.

„Dnes máme v podstate vysielače na 2G, 3G, LTE, ktoré pokrývajú územie niekoľkých stoviek metrov alebo až kilometrov, podľa toho či sme v meste alebo mimo mesta. No a 5G vysielače budú v podstate pokrývať územie desiatok až stoviek metrov. To znamená, že tých vysielačov bude musieť byť oveľa vyšší počet. Budú musieť byť hustejšie umiestnené a budú musieť byť umiestnené ako keby bližšie k tomu miestu, ktoré majú pokrývať.“

Aj preto sa na ich umiestnenie už nebudú používať len strechy domov ako to bolo doteraz.

„Z pohľadu miest alebo takýchto zaľudnených oblastí je ideálne umiestnenie buď na lampu alebo nejaké dopravné značenie alebo na takéto prvky tej infraštruktúry, ktoré sú rádovo x metrov vo výške a sú veľmi zahustené. Je to veľmi dobrý site z toho pohľadu, že má prístup k elektrickej energii, nie je tam problém dotiahnuť dátovú infraštruktúru, či už zemou alebo prípadne vzduchom. Keďže je to v nejakej výške, tak to má veľmi dobrý výhľad okolo seba a vie sa to niekam pripojiť,“ dodáva pán Milan Zmeko, IoT špecialista, OMS Lightning.

S 5G sa však očakáva lepšie pokrytie aj vo vnútri budov. Takto dostanú priestor nové aplikácie pre Smart City. Napríklad aj v oblasti navigácie vo vnútri budov, a to dokonca i s rozšírenou realitou. Treba povedať, že odpočítavanie príchodu 5G bolo spustené a podľa všetkého by sa mala sieť dostať medzi ľudí od roku 2020.