Snemovňa podržala prezidenta, žaloba na Zemana neprešla

TA3 TASR
26.9.2019 20:57

Česká Poslanecká snemovňa nepodporila ústavnú žalobu na prezidenta Miloša Zemana pre hrubé porušenie ústavy. Za návrh bolo 58 a proti 62 zo 130 prítomných poslancov, informovala spravodajská televízia ČT24.

Snemovňa podržala prezidenta, žaloba na Zemana neprešla
SITA/Martin Havran

Aby sa ústavnou žalobou zaoberal Ústavný súd, muselo by za ňu hlasovať najmenej 120 poslancov. V snemovni má Zeman podporu poslancov ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Žalobu naopak podporili ODS, Piráti, ľudovci, TOP 09 a Starostovia a nezávislí. Desať poslancov sa hlasovania zdržalo. Poslanci o žalobe hlasovali verejne, teda rovnakou formou, ako hlasujú zvyčajne. Návrh na tajné hlasovanie neprešiel.

Český Senát schválil ústavnú žalobu na prezidenta Zemana v júli. Návrh žaloby pripravil senátor Václav Láska z hnutia Senátor 21, pričom dokument podpísalo aj jeho 36 kolegov z ODS, strany Starostovia a nezávislí, KDU-ČSL. Z koaličnej ČSSD sa pripojil aj senátor Jiří Dienstbier. "Touto žalobou sa rieši systematické porušovanie ústavy prezidentom," uviedol v rozprave Láska. Pred poslancami rekapituloval Zemanovo počínanie, ktorým podľa neho i väčšiny členov hornej komory parlamentu prezident išiel proti ústave a ústavný súd by tak mal rozhodovať o tom, či Zeman stratí mandát.

Senátori Zemanovi prostredníctvom žaloby vyčítali tzv. osem prehreškov. Prekážala im napríklad neochota prezidenta odvolať z postu ministra kultúry Antonína Staňka z ČSSD. V rozpore s ústavou bola podľa senátorov aj Zemanova neochota vymenovať za ministra zahraničných vecí Miroslava Pocheho tak, ako to požadovala ČSSD. Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka odkázal, že daná ústavná žaloba je mimoriadny právny paškvil. Poslanecká snemovňa posudzovala žalobu na prezidenta prvýkrát v novodobých dejinách ČR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok