Sulík chce, aby rebeli odišli zo SaS. Sme smutní, reaguje Blahová

TA3 TASR SITA
26.9.2019 14:42

Predseda SaS Richard Sulík informoval o zostavovaní kandidátky pre parlamentné voľby a ostro kritizoval časť straníkov, ktorí podľa neho nerešpektovali rozhodnutia kongresu a vynášali spory na verejnosť. Na 5.10. zvolal nominačný kongres SaS, na ktorom o kandidačnej listine rozhodnú priamo členovia. "Rebeli" reagovali vlastnou tlačovou besedou.

Na predsedovej kandidátke nebudú

"Som v politike jedenásty rok a už som zažil všeličo," začal Sulík. Kritizoval unikanie interných vecí na verejnosť a do médií zo strany niektorých členov. Sulík mal problém aj s tým, že títo straníci odmietli rešpektovať rozhodnutia kongresu SaS.

Na 5. októbra zvolal nominačný kongres SaS, na ktorom o kandidačnej listine rozhodnú priamo členovia. Sulík na ňom predstaví vlastný návrh kandidátky, na ktorú "nepatrí nikto, kto verejne spochybňuje a nerešpektuje závery kongresu". Myslel tým "skupinku okolo Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára""Títo ľudia predstavujú extrémne riziko, že poslanecký klub, ktorý vznikne po voľbách, nebude stabilný a stranu opustia," uviedol líder liberálov. Sulík vyzýva členov novovzniknutej platformy, "Demokratického jadra", aby odišli zo SaS. Sulík nedávno povedal, že na jeho návrhu kandidátky bude na prvom mieste on sám a na druhom europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Rajtár a Blahová: Nezohľadňujú iné názory

Jozef Rajtár a Natália Blahová mali v reakcii na Sulíka svoju tlačovú besedu, na ktorej oznámili, že boli z vyjadrení predsedu "prekvapení". Doteraz vraj súhlasil s myšlienkami ich platformy. "SaS nemá byť strana jedného muža a majú byť zohľadňované rôzne názory," uviedol Rajtár. "Na Slovensku máme bohužiaľ veľa strán jedného muža. SaS by som nikdy nechcel vidieť ako stranu takéhoto typu. Platformou sme reagovali na kongres, ktorý bol narýchlo zvolaný, aby ostatní nemali šancu kandidovať. Platforma mala byť alternatíva k nedemokratickým postupom. Kroky Sulíka idú proti cieľom zostaviť vládu bez mafie," dodal Rajtár.

"Sme veľmi smutní,"
uviedla Blahová. Nečakala, že sa ich práca skončí tým, že ich predseda strany vyzve na odchod. "Vyzýva k tomu ľudí, ktorí sú nositeľmi programu, ktorým sa hrdí. Odchodom by strana prišla o celý program," povedala. Blahová i Rajtár sa zhodli, že o vzdaní sa členstva budú diskutovať, lebo je to pre nich nová informácia a doteraz nad takou možnosťou nerozmýšľali.

Sulík: Jediná náplň bola kopať do predsedu

Podľa Sulíka sa "rebeli" pokúsili vnútiť verejnosti nedemokratické postupy v strane. Tvrdí, že interné záležitosti by sa nemáli vynášať na verejnosť. Niektoré informácie v médiách boli podľa neho vytiahnuté z kontextu. "Toto ma mrzí. Ako predseda som zodpovedný za chod strany a musím urobiť poriadok. Zatiaľ som to vždy dokázal urobiť. Nič nie je demokratickejšie, ako postaviť sa všetkým členom v tajnej voľbe," reagoval na svoje opätovné zvolenie do funkcie na kongrese, ktorý bol 7. septembra. Sulíka vo funkcii šéfa strany potvrdili na ďalšie štyri roky so ziskom 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných.

Na mimoriadnom kongrese sa nezúčastnili podpredsedovia SaS Ľubomír Galko, Jana Kiššová, predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová či poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka. V ten deň oznámili, že v strane zakladajú názorovú platformu Demokratické jadro SaS. "Jediná náplň platformy je kopať do zvoleného predsedu a do záverov kongresu. Moja ochota a schopnosť nechať si skákať po hlave má svoje medze," povedal Sulík. "Natália Blahová, Vladimír Sloboda a Radoslav Pavelka sa vyjadrili, že nebudú na kandidátke, ak na nej nebudú Galko s Rajtárom," dodal predseda liberálov a vyzval poslancov demokratického jadra, aby vystúpili zo strany. Doplnil, že na kandidátku nepatria ľudia, pri ktorých nemá istotu, že budú stabilnými a spoľahlivými partnermi. "SaS má najlepší program, kvalitných ľudí, aj keď ju možno niektorí opustia, do volieb sme pripravení. Máme peniaze na kampaň a som presvedčený, že nájdeme dostatok voličov, ktorých oslovíme," uviedol s tým, že je presvedčený, že SaS bude členom budúcej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok