Zomrel niekdajší dlhoročný prezident Francúzska, Jacques Chirac

TA3 TASR
26.9.2019 12:13

Vo veku 86 rokov zomrel muž, ktorý na prelome storočí určoval politiku Francúzska. O úmrtí bývalého francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca informovali agentúra AFP a denník Le Figaro s odvolaním sa na jeho rodinu. Chirac bol v prezidentskom úrade od mája 1995 až do roku 2007.

Bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac zomrel vo štvrtok vo veku 86 rokov. "Prezident Jacques Chirac zomrel ráno pokojne v kruhu svojej rodiny," uviedol jeho zať Frederic Salat-Baroux. V uplynulých rokoch sa exprezident zriedkavo ukazoval na verejnosti a bolo o ňom známe, že trpel zlým zdravotným stavom. Chirac bol stredopravicovým politikom, ktorý zastával post hlavy štátu v rokoch 1995 - 2007. V rokoch 1974 - 1976 a 1986 - 1988 bol premiérom a od roku 1977 do roku 1995 pôsobil vo funkcii starostu Paríža.

Bol druhým najdlhšie slúžiacim francúzskym povojnovým prezidentom po svojom socialistickom predchodcovi Francoisovi Mitterrandovi. Na medzinárodnej scéne je pamätný tým, ako nahneval Spojené štáty svojím verejným nesúhlasom s vojnou v Iraku v roku 2003. Chirac bol prvým francúzskym lídrom, ktorý uznal, že francúzsky štát sa počas druhej svetovej vojny podieľal na prenasledovaní Židov a ich posielaní do nacistických koncentračných táborov.

Poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia si uctili Chiracovu pamiatku minútou ticha hneď, ako sa dozvedeli o jeho úmrtí. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že Európska únia stratila jedného z najpevnejších obrancov európskej jednoty. Chirac podľa Junckera zanechal na EÚ nezmazateľnú stopu a jeho "odkaz pre Francúzsko a EÚ zostane s nami navždy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok