Srbi napriek ultimátu odmietajú odstrániť barikády

SITA
17.10.2011 15:27

Ultimátum Severoatlantickej aliancie na odstránenie zátarás vyprší už v pondelok večer. Srbi však chcú, aby sa predĺžilo aspoň do stredy.

Srbi napriek ultimátu odmietajú odstrániť barikády

Etnickí Srbi, ktorí blokujú cesty na severe Kosova, dostali cez víkend od Severoatlantickej aliancie ultimátum na odstránenie barikád, odmietajú ho však splniť. Podľa spravodajského portálu vysielacej spoločnosti B92 ich k ignorovaniu ultimáta vyzýva aj Ivica Dačič, podpredseda vlády v Belehrade a zároveň minister vnútra. Podobne sa vyjadrujú aj zástupcovia kosovských Srbov vrátane Krstimira Pantiča, starostu srbskej časti etnicky rozdeleného mesta Kosovská Mitrovica.

"Dúfam, že KFOR počká až do stredy, keď sa stretnú zástupcovia štyroch (srbských) magistrátov na severe, aby diskutovali o umožnení prejazdov jednotkám KFOR," vyhlásil Pantič v narážke na sily Severoatlantickej aliancie v Kosove známe pod skratkou KFOR. Rovnaký názor má aj Dačič, podľa ktorého by bolo násilné odstránenie barikád zo strany NATO "kontraproduktívne".

Ultimátum zo strany KFOR-u na odstránenie barikád vyprší v pondelok večer. Vojaci sú v prípade, že ich Srbi neuposlúchnu, ochotní použiť voči nim aj silu. Je však možné, že NATO po výzvach srbských politikov napokon predsa len predĺži svoje ultimátum až do stredy, kedy by sa mali uskutočniť o tejto otázke ďalšie rokovania.

Konflikt na hraniciach vypukol 21. júla, keď vláda v Prištine zakázala dovoz srbských výrobkov do Kosova v reakcii na rovnaký krok zo strany Belehradu. Srbsko zakázalo dovoz tovaru z Kosova, keďže neuznávalo kosovské colné pečiatky. Pri pokuse Kosova prevziať kontrolu nad priechodmi Brnjak a Jarinje v srbskej časti Kosova bol zabitý kosovský policajt. Miestni Srbi na cestách vytvorili zátarasy, aby si vynútili odovzdanie priechodov srbským colníkom. Kontrolu nad hraničnou oblasťou preto prevzali vojaci mierovej jednotky KFOR, ktorá posilnila hliadky na celom severe Kosova.

Belehrad a Priština sa nakoniec dohodli na zrušení vzájomných embárg uvalených na dovoz a vývoz tovaru a našli kompromis v otázke uznávania kosovských colných pečiatok, Srbi však naďalej požadujú, aby boli priechody pod ich kontrolou. Väčšina zo 120-tisíc kosovských Srbov totiž neuznáva vládu v Prištine a požaduje, aby im naďalej vládol Belehrad. Srbsko preto na severe Kosova udržiava vlastné paralelné štruktúry, ako sú poštové úrady, školy a miestne samosprávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok