Ľudia v panike vybehli na ulicu. Indonéziu zasiahli silné otrasy

TA3 TASR
26.9.2019 07:25

Najmenej 20 ľudí zahynulo a desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia pri silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo odľahlé súostrovie Moluky na východe Indonézie. Zničilo domy a vyvolalo zosuvy pôdy. Vystrašení obyvatelia vybiehali na ulice, pričom budovy okolo nich sa začali rúcať a padať k zemi. Otrasy mali magnitúdu 6,5. Medzi usmrtenými bolo aj dieťa vo veku dojčaťa.

Ľudia v panike vybehli na ulicu. Indonéziu zasiahli silné otrasy
SITA/AP

"Celkový počet ľudí, ktorí pri zemetrasení zahynuli, je 20," uviedol vo vyhlásení hovorca Národného úradu pre odstraňovanie následkov katastrof Agus Wibowo. "Zranenia utrpelo najmenej 100 ľudí a vyše 2000 obyvateľov bolo evakuovaných," dodal hovorca. Zemetrasenie udrelo v hĺbke 29 kilometrov vo vzdialenosti približne 37 kilometrov severovýchodne od mesta Ambon, ktoré je hlavným mestom provincie Moluky, uviedla americká geologická služba USGS.

Túto oblasť už v minulosti postihlo viacero silných zemetrasení. Indonézia s viac ako 17.000 ostrovmi leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na planéte Zem, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní. Mohutné zemetrasenie s magnitúdou 7,5 a následná vlna cunami zničili vlani mesto Palu a okolité obce v indonézskej provincii Stredné Sulawesi. Počet ľudí, ktorí prišli o život alebo sú nezvestní, prekročil 4300.

Pri ničivom zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami prišlo v roku 2004 o život alebo je nezvestných najmenej 283.543 ľudí. Otrasy pôdy, ktorých epicentrum bolo v blízkosti indonézskej Sumatry, mali magnitúdu až 9,15.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok