Fico: Hlásime sa ku všetkým iniciatívam, posilňujúcim EÚ

TASR
20.7.2012 15:35

Slovensko sa podľa premiéra Roberta Fica hlási ku všetkým iniciatívam, ktoré majú posilňovať Európsku úniu a prehlbovať integráciu vo vnútri Únie.

Predseda vlády to uviedol po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja, kde sa okrem iného diskutovalo aj o európskych záležitostiach.

"Vláda SR sa hlási k silnej Európe a k integrácii," podotkol Fico. Nechce, aby bolo Slovensko vyradené na druhú koľaj. Práve naopak, aby bolo súčasťou jadra silných krajín EÚ. Zo strany Európskej únie zároveň premiér v auguste očakáva detaily zásadných zmien, napríklad k bankovej únii. Tá by mala vytvoriť dozor nad veľkými bankovými domami v rámci Únie.

"O detailoch toho zatiaľ veľa nevieme," priblížil Fico. Na poslednom summite sa totiž podľa neho prijali skôr politické východiská o bankovej únii.

Premiér tiež informoval o balíku eurofondov na roky 2014 až 2020, ktoré Slovensko dostane. Malo by ísť o sumu približne 14 miliárd eur, teda viac, ako v rokoch 2007 až 2013. "Slovensko tak dostane z EÚ viac peňazí, ako do nej zaplatí," doplnil Fico.

Ako presne sa tieto peniaze rozdelia a na čo sa použijú, o tom rozhodne špeciálna rada vlády, ktorá už bola vytvorená. Sú v nej podľaFica zastúpení všetci sociálni partneri. Už teraz je napríklad jasné, že operačných programov bude menej, ako to bolo doteraz.

Zánam z premiérovej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok