Konečne, na ťahu je prezidentka. Politici reagovali na voľbu

TA3 TASR SITA
25.9.2019 19:26

Prezidentka Zuzana Čaputová s potešením prijala správu o tom, že poslanci parlamentu zvolili plný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Bude tak môcť vymenovať šiestich nových sudcov. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hlasovali verejne

Keďže podľa prezidentky ide o mimoriadne naliehavú záležitosť, výberom ústavných sudcov sa začne zaoberať v najbližšom období po návrate z Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, priblížil hovorca. "Prezidentke záleží na tom, aby mohol ÚS čo najskôr pracovať v kompletnom zložení, ako to predpokladá Ústava SR, nových sudcov preto vyberie po starostlivom zvážení," uviedol Strižinec.

Predseda parlamentu Andrej Danko verí, že prezidentka čo najskôr vymenuje sudcov Ústavného súdu. Na brífingu po voľbe kandidátov to povedal s tým, že aj zmena spôsobu voľby na verejnú možno prispela k úspešnému ukončeniu voľby. "Podpíšem listiny, ktorými oznámim prezidentke, že má k dispozícii všetkých kandidátov a verím, že ich čo najskôr vymenuje," skonštatoval. Danko je podľa svojich slov rád, že sa podarilo zvoliť chýbajúcich kandidátov.

V súvislosti s verejnou voľbou poznamenal, že chápe aj argumenty Smeru-SD, ktorý ju odmietal. "Rokovací poriadok parlamentu v prvom rade hovorí o verejnej voľbe a následne o tajnej," zdôraznil.

Sfunkčnia Ústavný súd

Predseda vlády Peter Pellegrini víta zvolenie zvyšných kandidátov na sudcov a verí, že Ústavný súd bude môcť byť čoskoro plne funkčný. Pripomína, že rozhodnutie je teraz na prezidentke Zuzane Čaputovej. Informovali o tom z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády.

Minister spravodlivosti Gábor Gál je rád, že sa naplnili jeho slová o tom, že treba bezodkladne zvoliť štyroch zvyšných kandidátov. Poznamenal, že prezidentka Čaputová si má z čoho vyberať. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Veril som, že voľba bude verejná a úspešná, poslanci sa k tomu postavili zodpovedne. Ústavný súd bude môcť byť konečne plne obsadený a funkčný pre výkon spravodlivosti," uviedol Gál.

K úspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov bolo potrebné, aby sa hlasovalo verejne. Vyhlásil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár po voľbe v pléne. "Konečne to zafungovalo, chvalabohu, máme zvolených všetkých kandidátov na ústavných sudcov. Konečne táto dlhotrvajúca snaha nakoniec bola úspešná, ale k tomu bolo potrebné, že Most-Híd jednoznačne povedal, že bude verejná voľba, lebo len verejná voľba zabezpečí to, že každý dodrží dohodu," povedal Bugár novinárom. Teraz podľa neho záleží na tom, koho vyberie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Podľa poslanca Petra Pčolinského je teraz na ťahu prezidentka Zuzana Čaputová, aby sudcov čo najskôr vymenovala „Peter Straka mal 113 hlasov, čiže ho volila veľká časť opozície. Na viacerých menách bol prienik medzi opozíciou a koalíciou," uviedol Pčolinský. „Takmer po roku zvolila národná rada kompletný počet kandidátov. Táto tragikomédia je konečne na konci," dodal.

Vynikajúci aj neprijateľní kandidáti

„Veríme, že tak ako je to navolené, pani prezidentka bude mať z čoho vyberať. Jeden kandidát je vynikajúci, a to pán Straka. Dvaja sú v celku prijateľní a jeden je vysoko neprijateľný," povedal novinárom Alojz Baránik.

Podľa Ondreja Dostála ide zhodou okolností o uchádzačov, ktorí sa zúčastnili na všetkých piatich voľbách kandidátov na ústavných sudcov. „Každý poslanec, ktorý chcel za nich hlasovať, tak mohol urobiť už vo februári. A potom ešte na ďalších troch schôdzach. Zvolili ich až teraz," povedal.

Národná rada zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne Čaputovej. Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Výsledok vyhlásili v pléne po verejnej voľbe. Poslanci vyberali kandidátov na ústavných sudcov už v piatej voľbe. Spolu zvolili všetkých 18 kandidátov.

Podmanický odovzdal prázdny lístok

Poslanec Smeru-SD Ján Podmanický odovzdal počas voľby kandidátov na ústavných sudcov prázdny hlasovací lístok. Urobil tak na protest proti verejnej voľbe, nakoľko tajnú voľbu považuje za výdobytok demokracie. "Som dlhodobý kritik verejnej voľby. Považujem tajnú voľbu za výdobytok demokracie a tajná voľba vychádza z našich ústavných princípov a tradícií. Takže ja som na protest proti verejnej voľbe odovzdal hlasovací lístok prázdny," povedal Podmanický pred novinármi.

"Ale na druhej strane som osobne veľmi rád, že sme zvolili zvyšných kandidátov na sudcov Ústavného súdu a pani prezidentka už môže vo veľmi krátkom čase vymenovať sudcov Ústavného súdu," povedal poslanec s tým, že túto možnosť mala prezidentka už skôr, keďže exprezident Andrej Kiska zaviedol podľa neho precedens, keď vymenoval sudcov ešte predtým, než boli zvolení všetci kandidáti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok