Nekonečný príbeh sa skončil. NR SR zvolila zvyšných kandidátov

TA3 TASR
25.9.2019 18:06

Národná rada zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentke Zuzane Čaputovej. Hlava štátu má z nich vybrať nových sudcov. Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Výsledok vyhlásili v pléne po verejnej voľbe.

Tajnú voľbu odmietli

Poslanci v stredu vyberali kandidátov na ústavných sudcov už v piatej voľbe. Spolu zvolili všetkých 18 kandidátov. V koalícii dlhodobo nebola zhoda na spôsobe voľby. Smer-SD navrhol v stredu v pléne tajnú voľbu, tú poslanci odmietli, preto sa hlasovalo verejne. Most-Híd a SNS už dlhšie preferovali verejnú voľbu.

Na Ústavnom súde sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

Výber bude starostlivo zvažovať

Čaputová na pracovnej ceste v New Yorku privítala fakt, že parlament zvolil plný počet kandidátov na ústavných sudcov. Skoré vymenovanie sudcov zároveň označila za svoju "veľmi veľkú prioritu". Ako uviedla, na budúci týždeň má na programe dvojdňové stretnutie prezidentov V4 v Prahe, avšak medzitým sa bude chcieť oboznámiť so zvolenými kandidátmi.

"Priebežne, čiže na začiatku, na konci týždňa, prípadne začiatkom toho ďalšieho... verím, že to bude vo veľmi skorom čase," povedala na margo možného dátumu vymenovania sudcov. Zdôraznila, že výber bude starostlivo zvažovať. "Čakali sme mesiace, nechcem to unáhliť a urobiť to za jeden alebo dva dni. Ale určite to nebudem odkladať, je to veľká priorita," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok