K ISS vyštartovala nová posádka, letí i prvý arabský kozmonaut

TA3 TASR
25.9.2019 17:22

Ruská kozmická loď Sojuz MS-15 odštartovala v stredu z kazašského kozmodrómu Bajkonur k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Na palube má trojčlennú posádku vrátane prvého Araba, i keď nie prvého moslima.

K ISS vyštartovala nová posádka, letí i prvý arabský kozmonaut
SITA/AP

Kozmickú loď vyniesla do vesmíru nosná raketa Sojuz FG, ktorej štart z Bajkonuru sa uskutočnil podľa plánu o 15.57 h SELČ. Občan Spojených arabských emirátov Hazzá Mansúrí však strávi na ISS len osem dní. Na tlačovej konferencii 35-ročný Mansúrí uviedol, že pobyt na ISS je preňho "misiou snov", na ktorú sa pripravoval osem mesiacov. Spolu s ním na ISS letia ruský kozmonaut Oleg Skripočka a americká astronautka Jessica Meirová. Let k ISS potrvá iba šesť hodín a loď Sojuz sa má k servisnému modulu Zvezda pripojiť o 21.45 h SELČ.

Posádka, ktorej je Mansúrí členom, sa na ISS pridá k šesťčlennému tímu. Stanica sa tak na krátky čas stane domovom deviatich kozmonautov. Mansúrí sa vráti na Zem 3. októbra spolu s americkým astronautom Nickom Haguom a ruským kozmonautom Alexejom Ovčininom. Skripočka a Meirová zostanú na ISS až do jari 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok