Bratislavu rozsvieti Biela noc. Pozrite sa, ako bude vyzerať

TA3 TASR
25.9.2019 15:56

Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku sa rozrastá, 5. ročník Bielej noci potrvá v Bratislave tri dni - od piatka 27. do nedele 29. septembra. Spolu so sprievodným programom predstaví takmer 50 rôznych inštalácií, diel od domácich umelcov a ich kolegov z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie.

Bratislavu rozsvieti Biela noc. Pozrite sa, ako bude vyzerať
SITA/Archív umelca

Objavia sa po zotmení

"Niektoré diela budú zážitkom po celý deň, iné sa objavia až po zotmení a časť programu sa odohrá len v presne určených časoch," informovala na tlačovej konferencii Zuzana Pacáková, riaditeľka festivalu. Na Bielu noc sa po dvoch rokoch vráti britský vizuálny umelec Luke Jerram, ktorý predstaví svoje najnovšie dielo Gaia, 7-metrovú svietiacu zemeguľu.

Novú inštaláciu autoportrét Circle Head uvedie slovenský výtvarník Viktor Frešo. Neprehliadnuteľné dielo bude súčasťou tzv. vodnej trasy, odhalené bude počas slávnostného otvorenia festivalu. "Socha Circle Head na nábreží pri Zuckermandeli ostane dlhodobo, je to prvý trvalý zásah do verejného priestoru v rámci nášho festivalu," povedala Pacáková. Na festival príde aj brazílske umelecké duo VJ Suave, každý večer po zotmení nasadne na svoj nákladný bicykel s projektorom a spustia hodinovú mobilnú performance veselých autorských ilustrácií.

S novinkou zavítajú do Bratislavy nemeckí umelci Plastique Fantastique, ktorí na Bielej noci oslávia 20. výročie založenia skupiny uvedením monumentálneho diela Veľká hmota (The Big Mass) na Hlavnom námestí. "Bude meniť svoj charakter počas troch dní, v piatok a v sobotu bude táto 130 m2 priesvitná bublina naplnená starými recyklovanými dielami umelcov, v nedeľu sa priestor vyčistí a bude slúžiť pre rôzne performance, diskusie, koncerty," vysvetlila Pacáková k dielu, ktoré reaguje na ekologické problémy.

V Kunsthalle bude vystavená zázračná pilulka proti extrémizmu. V Sade Janka Kráľa budú môcť návštevníci obdivovať objekt Axiom, ktorý tam umiestni Austrálčan Kit Webster. Tvorí ho 700.000 svetelných bodov a podľa organizátorov je to najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii Bielej noci na Slovensku.

Inštalácia v priestore toaliet

Zo slovenských umelcov sa na festivale premiérovo predstaví Lucia Luptákova s experimentálnym dielom inštalovaným na Šafárikovom námestí v priestore verejných toaliet. Ako vysvetlila, dielo vo funkcionalistickej architektúre nazvané Keď svietim, tak som, vytvorí s pomocou hmly, svetla, peny a zvukov: "Vytvorím napätie, atmosféru, akoby divadelnú scénu. Bude na ľuďoch, aby si to interpretovali, čo by sa tam mohlo diať."

Festival pripravil aj program pre deti. Čaká ich zážitok v podobe rakety z vesmírnych komiksov, ktorá "zaparkuje" na strechu River Parku, mýtická chobotnica, ktorej chápadlá obsadia Sklad č. 7, interaktívna tieňohra priamo na nádvorí Primaciálneho paláca i projekcia vodného sveta na pilier Starého mosta.

Organizátori Bielej noci odporúčajú návštevníkom festivalu preštudovať si program dopredu a zvážiť, ktoré časy sú pre nich ideálnejšie. "Nemali by sa sústrediť len na sobotný večer, ale vychutnať si rôzne umelecké zastávky v meste aj v piatok či v nedeľu," dodala Pacáková. S orientáciou v programe opäť pomôže dvojjazyčná mobilná aplikácia s popismi diel, interaktívnou mapou a notifikáciami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok