Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na vodu bola spustená autonómna hliadková loď Sharktech

Na vodu bola spustená autonómna hliadková loď Sharktech
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sea Machines Robotics, ktorá sa zaoberá vývojom lodných autonómnych technológií, sa spojila so staviteľom lodí Metal Shark. Výsledkom spolupráce je nová autonómna hliadková loď Sharktech 29 Defiant, ktorá je dokonca už aj komerčne dostupná.

Podkladom pre autonómnu loď bola hliadková loď Metal Shark 29 Defiant, z ktorej je po celom svete v prevádzke takmer 400 kusov. Názov plavidla pritom naznačuje jeho dĺžku 29 stôp (približne 8,8 metra). Loď s hliníkovým trupom dosahuje maximálnu rýchlosť viac ako 45 uzlov (okolo 83 km / h) a dá sa prispôsobiť konkrétnym požiadavkám misie. Verzia lode Sharktech sa ponúka aj v štandardnej konfigurácii, aby sa dala čo najrýchlejšie doručiť záujemcom.

Autonómna hliadková loď Sharktech 29 Defiant.

Sharktech 29 Defiant sa dodáva s autonómnymi technológiami spoločnosti Sea Machines Robotics, ktoré sú priamo integrované na palube a postarajú sa o rôzne misie s regulárnou posádkou, zredukovanou posádkou a samozrejme aj bez posádky. Autonómny riadiaci a monitorovací systém SM300 umožňuje ovládanie všetkých palubných systémov prostredníctvom používateľského rozhrania založenom na bezdrôtovom počítači.

Autonómna hliadková loď Sharktech 29 Defiant.

K dispozícii je tiež diaľkový ovládač s páčkovým ovládačom pre ručné ovládanie v situáciách, keď sa nevyžaduje autonómny režim. Dostupná je aj pásová ovládacia jednotka pre diaľkové ovládanie plavidla s dosahom 1 až 2 kilometre. Operátori tak nemusia byť obmedzení len na kormidlo a nemusia stáť ani na palube. Misia sa tak dá kontrolovať priamo z pobrežnej stanice alebo z iného plavidla. Operátori môžu na diaľkou vidieť, kde sa loď nachádza a to prostredníctvom stremovaného videa, ENC lokalizáciou, radarom a sledovacím systémom AIS.

Autonómna hliadková loď Sharktech 29 Defiant je už k dispozícii vládnym a komerčným operátorom v rámci programu spoločnosti Metal Shark.

Autonómna hliadková loď Sharktech 29 Defiant.